cały nadziewany kurczak z ziemniakami

obfity obiad dla dużej rodziny-spróbuj) . Proponuję kurczaka z dwoma rodzajami dodatków.
melobinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 24 % 8 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tusza z kurczaka -1 szt Ziemniaki - 600 gr (lepiej" Młody & quot;) Sos sojowy - 100 ml Musztarda - 2 łyżeczki Pieprz, przyprawy do kurczaka lub inne-według Twojego gustu Zioła, czosnek-do smaku Sól-do smaku Cebula - 1 szt Czosnek - 3 ząbki Masło - 25 gr

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki i pokrój w kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj do połowy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotowało się i trochę ugotowało

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć do durszlaka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie marynaty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę, dodaj przyprawy, sos sojowy, natrzyj ptaka marynatą i musztardą. Pozostaw kurczaka w marynacie na 30 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 30 minutach wyjmij kurczaka z marynaty i włóż ziemniaki. Dodaj kawałek masła i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Napełnij tuszę ziemniakami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zszyj brzuch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Robienie masła czosnkowego. Czosnek wymieszać z olejem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ptaka do piekarnika 180 C

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 30 minutach dodaj resztki ziemniaków do formy. Skrop kurczaka marynatą

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po kolejnych 20 minutach wyjmij kurczaka i posmaruj masłem czosnkowym

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po kolejnych 30-40 minutach kurczak jest gotowy. Całkowity czas gotowania 1,5 godziny

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ziemniaki gotowane z kurczakiem okazały się pachnące i ze skórką

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ale ziemniaki, których kurczak był nadziewany, okazały się bardziej kruche i miękkie, trochę jak puree ziemniaczane..

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe danie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy