skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tusza z kurczaka -1 szt Ziemniaki - 600 gr (lepiej" Młody & quot;) Sos sojowy - 100 ml Musztarda - 2 łyżeczki Pieprz, przyprawy do kurczaka lub inne-według Twojego gustu Zioła, czosnek-do smaku Sól-do smaku Cebula - 1 szt Czosnek - 3 ząbki Masło - 25 gr
Krok 2:
Umyj ziemniaki i pokrój w kliny.
Krok 3:
Gotuj do połowy
Krok 4:
Zagotowało się i trochę ugotowało
Krok 5:
Wrzuć do durszlaka
Krok 6:
Robienie marynaty
Krok 7:
Pokrój cebulę, dodaj przyprawy, sos sojowy, natrzyj ptaka marynatą i musztardą. Pozostaw kurczaka w marynacie na 30 minut
Krok 8:
Po 30 minutach wyjmij kurczaka z marynaty i włóż ziemniaki. Dodaj kawałek masła i wymieszaj.
Krok 9:
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Napełnij tuszę ziemniakami.
Krok 10:
Zszyj brzuch.
Krok 11:
Robienie masła czosnkowego. Czosnek wymieszać z olejem
Krok 12:
Włóż ptaka do piekarnika 180 C
Krok 13:
Po 30 minutach dodaj resztki ziemniaków do formy. Skrop kurczaka marynatą
Krok 14:
Po kolejnych 20 minutach wyjmij kurczaka i posmaruj masłem czosnkowym
Krok 15:
Po kolejnych 30-40 minutach kurczak jest gotowy. Całkowity czas gotowania 1,5 godziny
Krok 16:
Ziemniaki gotowane z kurczakiem okazały się pachnące i ze skórką
Krok 17:
Ale ziemniaki, których kurczak był nadziewany, okazały się bardziej kruche i miękkie, trochę jak puree ziemniaczane..
Krok 18:
Gotowe danie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g