skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj twaróg w razie potrzeby. Mój twaróg jest elastyczny, nie można go wytrzeć. Oddziel białka od żółtek, włóż do lodówki.
Krok 2:
Ubij żółtka cukrem pudrem.
Krok 3:
Przesiej mąkę, wymieszaj z twarogiem, Dodaj do żółtek.
Krok 4:
Rozłóż drobno posiekane suszone morele. Wlać łyżkę koniaku.
Krok 5:
Ubij śmietanę mikserem, dodaj do masy twarogowej.
Krok 6:
Ubij białka w mocną pianę, dodając trochę soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj szpatułką z twarogiem.
Krok 7:
Nasmaruj silikonową formę olejem, posyp mieloną bułką tartą lub mąką, ułóż masę twarogową.
Krok 8:
Piec w nagrzanym piekarniku w t 180-200` 50-60 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem zapiekanki z formy.
Krok 9:
Smak zapiekanki jest jeszcze bardziej oszałamiający, gdy polewa się ją kremowym karmelem!))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g