ciasto z jabłkami

Wiele osób zna ten przepis. Ciasto zawsze okazuje się eleganckie! Spróbuj! To jeden z moich ulubionych przepisów na szarlotkę! Ciasto jest delikatne, smaczne i bardzo soczyste!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 63 % 27 g
231 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz półtorej szklanki mąki, kto używa wagi kuchennej, to około 250 gramów mąki. Przesiać, dodać cukier i proszek do pieczenia. Masło z lodówki kroimy na kawałki, łączymy z mąką. Suchymi palcami zmiel masło mąką, w wyniku czego powinniśmy uzyskać dość duże okruchy. Zajmuje to dosłownie 5 minut, nie musisz całkowicie wcierać oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na środku wzgórza mąki robimy zagłębienie, w którym kładziemy śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj Kolobok. Jeśli Kolobok nie jest rzeźbiony, oznacza to, że nie ma wystarczającej ilości wilgoci, w tym przypadku dodaj kilka łyżek zimnej wody i uformuj piłkę. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani uzyskiwać jego jednorodności, wręcz przeciwnie, staramy się jak najszybciej uformować Kolobok, aby masło się nie stopiło. Zawijamy w folię, chowamy w lodówce na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cukier i jedno jajko do miski, potrzyj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj. Nie możesz się martwić o grudki, mąka dobrze miesza się z jajkiem mielonym w cukrze i nie tworzy grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż śmietanę. Jeśli do ciasta można użyć dowolnej śmietany, to do śmietany kupujemy dobrą śmietanę,gęstą!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnienie kwaśną śmietaną jest gotowe!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Po posypaniu powierzchni roboczej mąką rozwałkuj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie włóż ciasto do naczynia do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na cieście z ciasta w kółko układamy plasterki jabłek. Warstwa jabłek nie powinna znajdować się powyżej boku ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij jabłka nadzieniem. Jeśli nagle z kremu wystają plasterki jabłka, topimy je łyżką. Ma to na celu zapobieganie przypaleniu jabłek podczas pieczenia. Ciasto wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika, który należy wcześniej włączyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz nasze ciasto w 180 stopniach przez 40-60 minut. Pamiętaj, aby ciasto ostygło! Ostrożnie wyjmij z formy, przykryj dużym naczyniem, Odwróć, usuń formę i połóż inne naczynie na dnie ciasta i ponownie Odwróć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posiekaj, ciesz się! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy