ciasto z orzechami makowymi rodzynkami biszkopt czekoladowy

szykowny tort na rocznicę, a nawet ślub DIY - to prawda! Ciasto na zamówienie, po spróbowaniu którego nikt nie zgadnie, że jest gotowane w domu. Naprawdę zrób to sam. Uwaga! Ciasto jest imponujące i bardzo kaloryczne. Nikt nie będzie chciał się dzielić, prawdziwe jedzenie. Zaczynamy tworzyć!
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 59 % 38 g
356 kcal
IG: 5 / 5 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka, dodaj cukier

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodaj śmietanę, gaszoną sodę, przesiej mąkę i dodaj stopniowo. Zagniatamy delikatne ciasto, bardzo gęstą śmietanę. Dzielimy go na 3 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pierwszej części dodajemy kakao

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Druga część będzie z makiem (gotowana na parze), a trzecia-rodzynki (wstępnie namoczone) z orzechami (skręcone przez maszynę do mięsa)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasta pieczemy osobno w piekarniku w 180S przez 20 minut, sprawdzamy gotowość za pomocą patyczka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem maślany. Ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem i wanilią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij 4 białka z cukrem przez 5-7 minut, uzyskaj krem do pokrycia ciasta na górze i po bokach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasta trochę ostygną, zbieramy nasze przyszłe ciasto. Każde ciasto, z wyjątkiem górnego, obficie smarujemy kremem maślanym, zostawiamy trochę na róże na wierzchu ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto takie wysokie ciasta. Zbieramy w następującej kolejności: 1-czekoladowy, 2-makowy, 3-z orzechami i rodzynkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na górze i po bokach pokrywamy nasze ciasto białkowym kremem w Kolorze sałatki. Dekorujemy rozetami kremu maślanego (za pomocą strzykawki do ciasta) i wykonujemy napis ze stopionej czekolady.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotowujemy ażurowy wzór z rozpuszczonej czekolady, który jest wykonywany na filmie zgodnie z twoją wyobraźnią. Wykonujemy 2 segmenty. Kiedy zacznie twardnieć, ale nadal będzie elastyczny, ostrożnie przenieś go na boczną powierzchnię naszego ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

krem białkowy najlepiej ubijać w łaźni wodnej do obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy