skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Ubij jajka, dodaj cukier
Krok 3:
Teraz dodaj śmietanę, gaszoną sodę, przesiej mąkę i dodaj stopniowo. Zagniatamy delikatne ciasto, bardzo gęstą śmietanę. Dzielimy go na 3 części.
Krok 4:
Do pierwszej części dodajemy kakao
Krok 5:
Druga część będzie z makiem (gotowana na parze), a trzecia-rodzynki (wstępnie namoczone) z orzechami (skręcone przez maszynę do mięsa)
Krok 6:
Ciasta pieczemy osobno w piekarniku w 180S przez 20 minut, sprawdzamy gotowość za pomocą patyczka.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem maślany. Ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem i wanilią.
Krok 8:
Ubij 4 białka z cukrem przez 5-7 minut, uzyskaj krem do pokrycia ciasta na górze i po bokach.
Krok 9:
Gdy ciasta trochę ostygną, zbieramy nasze przyszłe ciasto. Każde ciasto, z wyjątkiem górnego, obficie smarujemy kremem maślanym, zostawiamy trochę na róże na wierzchu ciasta.
Krok 10:
Oto takie wysokie ciasta. Zbieramy w następującej kolejności: 1-czekoladowy, 2-makowy, 3-z orzechami i rodzynkami.
Krok 11:
Na górze i po bokach pokrywamy nasze ciasto białkowym kremem w Kolorze sałatki. Dekorujemy rozetami kremu maślanego (za pomocą strzykawki do ciasta) i wykonujemy napis ze stopionej czekolady.
Krok 12:
Przygotowujemy ażurowy wzór z rozpuszczonej czekolady, który jest wykonywany na filmie zgodnie z twoją wyobraźnią. Wykonujemy 2 segmenty. Kiedy zacznie twardnieć, ale nadal będzie elastyczny, ostrożnie przenieś go na boczną powierzchnię naszego ciasta.
Krok 13:
Smacznego!
krem białkowy najlepiej ubijać w łaźni wodnej do obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g