skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier do ciepłego mleka i rozpuść drożdże. Umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Krok 2:
Drożdże wyrosły czapką, więc zostały aktywowane i można je dalej wykorzystać do wyrabiania ciasta (aktywność drożdży to gwarancja dobrego chleba).
Krok 3:
Przesiej mąkę.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z solą.
Krok 5:
Dodaj kawałki masła.
Krok 6:
Zmiel mąkę z masłem rękami.
Krok 7:
Dodaj miód.
Krok 8:
Dodaj aktywowaną mieszaninę drożdży.
Krok 9:
Wlej wodę.
Krok 10:
Dokładnie zagnieść ciasto. Zajmie to 10-15 minut. Ciasto jest najpierw lepkie, potem staje się delikatne, gładkie, nie przykleja się do rąk (znak dobrze zagniecionego ciasta).
Krok 11:
Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu (30-35 stopni) na 1,5 godziny.
Krok 12:
Tak to będzie wyglądać, wzrośnie około 3 razy.
Krok 13:
Po proofingu będzie trochę przyklejony do rąk, więc lepiej posmarować ręce olejem roślinnym. Dobrze zagnieść ciasto, uformować bułkę chlebową, umieścić w naczyniu do pieczenia i w ciepłym miejscu przez 40 minut.
Krok 14:
Gdy ciasto wzrośnie co 3 razy, włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 160-170 stopni przez 1 godzinę.
Krok 15:
Wyjmujemy z formy, smarujemy masłem i pozwalamy chlebowi ostygnąć (dotrzeć).
Krok 16:
Taki chleb uzyskuje się na kroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g