chleb wiejski na miodzie

chleb jest bardzo smaczny, przewiewny, prawie nie starzeje się... Czteroosobowa rodzina ma dość chleba z jednej partii według tego przepisu na 5 dni i nie starzeje się. Przepis nadaje się do multicookera (do pieczenia przez 1 godzinę w trybie ciasta, następnie przewraca się, piecze przez kolejne 30 minut) i do maszyny do chleba.
AngelikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 41 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj cukier do ciepłego mleka i rozpuść drożdże. Umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże wyrosły czapką, więc zostały aktywowane i można je dalej wykorzystać do wyrabiania ciasta (aktywność drożdży to gwarancja dobrego chleba).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel mąkę z masłem rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj aktywowaną mieszaninę drożdży.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Zajmie to 10-15 minut. Ciasto jest najpierw lepkie, potem staje się delikatne, gładkie, nie przykleja się do rąk (znak dobrze zagniecionego ciasta).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu (30-35 stopni) na 1,5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak to będzie wyglądać, wzrośnie około 3 razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po proofingu będzie trochę przyklejony do rąk, więc lepiej posmarować ręce olejem roślinnym. Dobrze zagnieść ciasto, uformować bułkę chlebową, umieścić w naczyniu do pieczenia i w ciepłym miejscu przez 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto wzrośnie co 3 razy, włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 160-170 stopni przez 1 godzinę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy z formy, smarujemy masłem i pozwalamy chlebowi ostygnąć (dotrzeć).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Taki chleb uzyskuje się na kroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy