skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ziemniaki: dobrze umyj ziemniaki. Wskazane jest stosowanie młodych. Włóż czyste ziemniaki do rękawa. dodaj sól, kurkumę, pieprz, stopione masło.
Krok 2:
Zawiąż rękaw. Wszystko dobrze wstrząsnąć. W rozgrzanym piekarniku do 220 stopni piec 30 minut do miękkości.
Krok 3:
Sos: w rondlu na średnim ogniu roztop masło, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj mąkę do masła i dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę przez kilka minut.
Krok 4:
Ta mieszanka może nieznacznie zmienić kolor, zmienić kolor na złoty, ale nie doprowadzaj go do brązowego koloru.
Krok 5:
Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wprowadzaj śmietanę i kontynuuj mieszanie wszystkiego, zapobiegając tworzeniu się grudek.
Krok 6:
Przywróć patelnię do ognia i mieszaj, aż sos się zagotuje.
Krok 7:
Następnie dodaj sól, gałkę muszkatołową i pieprz.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g