skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Możesz zacząć od przygotowania kremu. Cytrynę dobrze myjemy w gorącej wodzie.
Krok 2:
Ubij schłodzone białko jaja z połową objętości cukru w gęstą pianę.
Krok 3:
Z resztą cukru ubij śmietanę w osobnym pojemniku. Aby krem się powiódł, potrzebujesz bitej śmietany i białka o tej samej temperaturze! Łączymy je, delikatnie mieszając ruchami składania. Żelatynę gotujemy zgodnie z instrukcjami, topiąc się w ciepłej wodzie, schładzając do temperatury pokojowej. Za pomocą drobnej tarki drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj żelatynę, skórkę do śmietany, ponownie delikatnie wymieszaj, wstaw do ostygnięcia, aż śmietana będzie gęsta.
Krok 4:
Produkty do robienia ciast. Pamiętaj, aby przesiać mąkę. Masło topić i ostudzić.
Krok 5:
Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij trzepaczką lub mikserem.
Krok 6:
Wymieszaj ubite jajka ze skondensowanym mlekiem w jednorodną masę.
Krok 7:
Dodaj schłodzone stopione masło,
Krok 8:
A następnie przesiana mąka z proszkiem do pieczenia.
Krok 9:
Podziel powstałe ciasto na 3 identyczne części. Po nasmarowaniu każdej formy cienką warstwą masła i posypaniu bułką tartą pieczemy 3 ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 10:
Chłodzimy ciasta, a następnie w razie potrzeby przycinamy ich krawędzie (nie przycinam) według szablonu. Jeśli są ścinki, wysusz je w piekarniku, zetrzyj.
Krok 11:
Rozcieńczyć dżem w ciepłej wodzie, dodać koniak, dokładnie wymieszać.
Krok 12:
Impregnujemy ciasta powstałą mieszaniną.
Krok 13:
Produkty do dekoracji ciast. Orzechy smażymy trochę na suchej patelni bez oleju i schładzamy. Kiwi dokładnie umyć. Wlej proszek suchej galaretki Instant do małego rondla.
Krok 14:
Układamy ciasta jedna na drugiej, przekładając kremem. Nałóż cienką warstwę kremu na górne ciasto i posmaruj nim boki ciasta. Część kremu rozprowadzamy w strzykawce do ciasta i robimy szyszki wzdłuż krawędzi górnego ciasta (możesz zrobić skręconą ścieżkę). Boki ciasta zasypiamy lekko usmażonymi i posiekanymi orzechami (lub mieszanką orzechów z posiekanymi kawałkami ciasta).
Krok 15:
Obierz Kiwi, pokrój w cienkie plasterki. Układamy płytki kiwi na górnej warstwie ciasta. Na środku ciasta można umieścić dodatkowo dowolne jagody, owoce. Wlej wodę do suchego proszku galaretki instant w rondlu, przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wypełnij wierzch ciasta powstałą przezroczystą galaretką do ciast, włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Po zaparzeniu stanie się jeszcze smaczniejszy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g