ciasto biszkoptowe z kiwi i orzechami włoskimi

świąteczny wygląd i smak tego ciasta dodadzą nowego koloru uczcie. Nie daj się zastraszyć obfitością zdjęć i tekstu! To ciasto nie jest trudne i ekscytujące. I okazuje się, że jest bardzo smaczny! Mój urodzinowy chłopak i goście byli całkowicie zachwyceni.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 67 % 39 g
300 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Możesz zacząć od przygotowania kremu. Cytrynę dobrze myjemy w gorącej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij schłodzone białko jaja z połową objętości cukru w gęstą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z resztą cukru ubij śmietanę w osobnym pojemniku. Aby krem się powiódł, potrzebujesz bitej śmietany i białka o tej samej temperaturze! Łączymy je, delikatnie mieszając ruchami składania. Żelatynę gotujemy zgodnie z instrukcjami, topiąc się w ciepłej wodzie, schładzając do temperatury pokojowej. Za pomocą drobnej tarki drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj żelatynę, skórkę do śmietany, ponownie delikatnie wymieszaj, wstaw do ostygnięcia, aż śmietana będzie gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Produkty do robienia ciast. Pamiętaj, aby przesiać mąkę. Masło topić i ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij trzepaczką lub mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ubite jajka ze skondensowanym mlekiem w jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj schłodzone stopione masło,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A następnie przesiana mąka z proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel powstałe ciasto na 3 identyczne części. Po nasmarowaniu każdej formy cienką warstwą masła i posypaniu bułką tartą pieczemy 3 ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chłodzimy ciasta, a następnie w razie potrzeby przycinamy ich krawędzie (nie przycinam) według szablonu. Jeśli są ścinki, wysusz je w piekarniku, zetrzyj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozcieńczyć dżem w ciepłej wodzie, dodać koniak, dokładnie wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Impregnujemy ciasta powstałą mieszaniną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Produkty do dekoracji ciast. Orzechy smażymy trochę na suchej patelni bez oleju i schładzamy. Kiwi dokładnie umyć. Wlej proszek suchej galaretki Instant do małego rondla.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Układamy ciasta jedna na drugiej, przekładając kremem. Nałóż cienką warstwę kremu na górne ciasto i posmaruj nim boki ciasta. Część kremu rozprowadzamy w strzykawce do ciasta i robimy szyszki wzdłuż krawędzi górnego ciasta (możesz zrobić skręconą ścieżkę). Boki ciasta zasypiamy lekko usmażonymi i posiekanymi orzechami (lub mieszanką orzechów z posiekanymi kawałkami ciasta).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Obierz Kiwi, pokrój w cienkie plasterki. Układamy płytki kiwi na górnej warstwie ciasta. Na środku ciasta można umieścić dodatkowo dowolne jagody, owoce. Wlej wodę do suchego proszku galaretki instant w rondlu, przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wypełnij wierzch ciasta powstałą przezroczystą galaretką do ciast, włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Po zaparzeniu stanie się jeszcze smaczniejszy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy