miecznik z sosem kaparowym

ten przepis sprawia, że miecznik jest szczególnie smaczny! SOS kaparowy doskonale uzupełnia rybę, ożywia i wzbogaca jej smak!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oczyść rybę, umyj i pokrój na 4 steki. Posmaruj steki rybne oliwą z każdej strony. Ułóż steki na blasze do pieczenia, posyp 1 łyżką skórki i pieprzem. Piec przez 6 minut. Odwróć i posyp pozostałą skórką z cytryny i pieprzem, piecz przez 4-6 minut, aż do miękkości.

podczas gotowania ryby w małym rondlu na średnim ogniu roztop masło, dodaj kapary i po pół minucie zdejmij z ognia. Ułóż rybę na talerzach i polej odrobiną oleju kaparami. Udekoruj gałązkami pietruszki i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miecznik - 172   kcal/100g

Podobne przepisy