zimna wołowina-kuchnia Algierska

wołowina i jajko? A dlaczego nie - w końcu jest tak pyszny! Ciekawe połączenie wołowiny i jaja kurzego. Pikantny smak i orientalny aromat sprawiają, że jesz wszystkie okruchy. Punktem kulminacyjnym przepisu jest to, że możesz jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco.
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 17 % 2 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój wołowinę w bardzo cienkie plasterki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż do rondla, zalej wodą, dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy, szafran, gotuj przez pół godziny. Cebulę pokroić w krążki, natkę pietruszki posiekać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuuj gotowanie 10 min

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż jajka do pojemnika i pokrój i wyciśnij sok z cytryny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka sokiem z cytryny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso na blachę do pieczenia uprzednio naoliwioną. Polej mięso mieszanką jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rozgrzanym piekarniku do 180 stopni gotuj przez 20-25 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy