Puff z czekoladą

szybko! Pyszne! Oryginalnie! Dla miłośników czekolady w każdej formie. Widziałem ten ptyś w "Odnoklassnikach". Nie bardzo "zaprzyjaźniłem się" z ciastem francuskim, ale postanowiłem spróbować. Bałam się, że czekolada się rozleje. Nie, nigdzie nie poszedł.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 50 % 33 g
398 kcal
IG: 0 / 64 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij jedną płytkę ciasta francuskiego z lodówki, pozwól jej rozmrozić przez 20 minut, zwiń w prostokąt szerszy niż tabliczka czekolady.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ten sposób wykonaj cięcia nożem. Odetnij skrajne Trójkąty. Można je również włożyć do piekarnika, nie marnuj dobra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń górną i dolną część ciasta czekoladowego, rozłóż boki na krzyż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj Puff żółtkiem z dodatkiem wody, posyp orzechami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t`200 stopni przez 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jedz od razu, gdy czekolada jest płynna. Puff z czekoladą doskonale komponuje się z kawą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy