Wak balish z mięsem mielonym i ziemniakami

chrupiące ciasto i soczyste nadzienie! Koniecznie spróbuj! Vak balish to tradycyjne danie tatarskie, które składa się z małych apetycznych ciast z soczystym nadzieniem z mięsa, ziemniaków i cebuli. Przygotowywane są z ciasta bez drożdży, a na zewnątrz przypominają raczej garnki, w których znajduje się coś bardzo smacznego.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 53 % 21 g
213 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zimne masło (można zamrozić w zamrażarce) zetrzeć na grubej tarce. Wymieszaj wszystkie wskazane składniki ciasta, aż będzie gładka. Można to zrobić za pomocą urządzeń kuchennych lub rąk. Przykryj gotowe ciasto folią i włóż do lodówki & quot; odpocznij" przez 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i pokrój w małe kostki. Cebule również należy obrać i pokroić. Wymieszaj warzywa i mięso na jednym talerzu, dodaj sól i zmielony pieprz do smaku. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę, jest potrzebna, aby nadzienie było soczyste i wymieszaj jeszcze raz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmujemy ciasto. Należy go podzielić na równe kawałki i rozwałkować każdą z części na płaskie i cienkie ciasto o średnicy 16-17 centymetrów. Umieść około 1 łyżki nadzienia na środku tortilli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz palcami Zbierz krawędzie tortilli na środku, łącząc je ze sobą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W środku powinna pozostać dziura.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś półfabrykaty na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ciasta na złoty kolor. Pieczenie zajmuje zwykle około 50 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na początku nadzienie będzie wydawać się zbyt płynne, ale wszystko jest w porządku, z czasem woda wyparuje, a mięso mielone z warzywami stanie się tak, jak powinno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowe wypieki na gorąco, ale po schłodzeniu WAK balish nie traci apetytu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tradycyjnie vak balish podaje się z bulionem lub kwaśną śmietaną, ale to ciasto będzie równie dobre z sałatką ze świeżych ziół i warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy