Proste ciasto cytrynowe

niepowtarzalny smak tego ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym! Subtelny cytrusowy aromat otaczający ciasto cytrynowe wywołuje ostre uczucie natychmiastowego spróbowania tego wypieku. To skórka z cytryny nadaje ciastu ten nieuchwytny urok.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 57 % 32 g
311 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij dwa jajka do wygodnej głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do jajek i lekko wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj śmietanę i zmiękczone masło do mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dokładnie wymieszaj mieszaninę, starając się pozbyć grudek oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cytrynę i wytrzyj do sucha. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Trzy skórki cytryny, aż pozostanie tylko jedna biała warstwa. Następnie wprowadzamy skórkę do ciasta. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połowy cytryny bezpośrednio do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia do miski i dodaj mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść półpłynne ciasto. W przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia ciasta za pomocą silikonowej szpatułki wlej ciasto i wygładź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij formę z ciastem cytrynowym do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu można go wyjąć z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ciasto cytrynowe do herbaty lub kawy, dekorując cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy