skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wbij dwa jajka do wygodnej głębokiej miski.
Krok 2:
Dodaj cukier do jajek i lekko wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj śmietanę i zmiękczone masło do mieszanki.
Krok 3:
Teraz dokładnie wymieszaj mieszaninę, starając się pozbyć grudek oleju.
Krok 4:
Umyj cytrynę i wytrzyj do sucha. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Trzy skórki cytryny, aż pozostanie tylko jedna biała warstwa. Następnie wprowadzamy skórkę do ciasta. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połowy cytryny bezpośrednio do ciasta.
Krok 5:
Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia do miski i dodaj mąkę.
Krok 6:
Zagnieść półpłynne ciasto. W przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia ciasta za pomocą silikonowej szpatułki wlej ciasto i wygładź.
Krok 7:
Wyślij formę z ciastem cytrynowym do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu można go wyjąć z formy.
Krok 8:
Podawaj ciasto cytrynowe do herbaty lub kawy, dekorując cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g