ciasto malinowe
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj masło, dodaj cukier i żółtko, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i zwinąć w kulkę.
Krok 2:
Włóż ciasto do formy i uformuj boki.
Krok 3:
Do nadzienia wymieszaj śmietanę, ubite białko, sól, cukier i skrobię, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Rozłóż nadzienie na cieście i wyślij do nagrzanego piekarnika na 50 minut w temperaturze 180. Ciasto i nadzienie powinny się zrumienić.
Krok 5:
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez około 30 minut.
Krok 6:
Posiekaj i ciesz się...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g