Ciasteczka Krakersy

kolejny przepis mojej babci. Bardzo prosty, z dostępnych produktów. Te kruche krakersy są idealne na piknik, letnią rezydencję, wycieczki. Nie stopią się na słońcu, a na łonie natury zawsze chcesz czegoś słodkiego z herbatą.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 66 % 48 g
379 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty: rodzynki umyte, jajka-ciepłe, margaryna-miękka, orzechy-lekko opiekane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadź miękką margarynę, wymieszaj. Dodaj koniak, sól, sodę gaszoną, mąkę. Zagnieść ciasto, aby nie przykleiło się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy nożem, nie drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz rodzynki i orzechy z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kiełbaski, ułożyć na wysmarowanej blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t180-200 ' do połowy ugotowanego, około 20 minut, aby ciasto było nadal miękkie, ale nie surowe, łatwe do krojenia. Jeśli prześwietlisz, rozpadnie się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij z piekarnika, pokrój w krakersy i kontynuuj pieczenie w piekarniku na małym ogniu na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz piekarnik, pozostawiając krakersy do wyschnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy