niesamowite ciasto kremowe

delikatne, miękkie ciasto na herbatę o kremowym smaku z prostych potraw. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych swoim delikatnym smakiem. Nadaje się do każdego zęba:))), dzięki swojej delikatnej, miękkiej strukturze. Smak przypominający lody nadaje ciastu krem. Znalazłam to ciasto w Internecie. Ale kiedy zrobiłem to po raz pierwszy według znalezionego przepisu, okazało się, że dla określonej ilości produktów do ciasta, śmietany (jak na mój gust) okazuje się za mało. Więc następnym razem zwiększyłem ilość kremu 1,5 razy. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej aromatyczne i ma bogatszy kremowy smak przypominający lody. W tej wersji w pełni uzasadnił swoją pyszną nazwę lody. Myślę, że nazywa się to tak, ponieważ przed podaniem musi być dobrze schłodzone przez 3-4 godziny. Wtedy robi się jeszcze smaczniejszy!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 38 % 23 g
węglowodany 55 % 33 g
352 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić niesamowite ciasto z nadzieniem? Przygotuj produkty według listy. Weź masło i śmietanę tylko wysokiej jakości, od zaufanego producenta, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Masło wyjmujemy z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasta. Rozbij jajko do głębokiej miski i dodaj cukier. Ubij mikserem lub trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę, sodę gaszoną octem i zmiękczone masło. Jeszcze raz ubijamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski, w której wyrabiasz ciasto. To nasyci ją tlenem. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Pamiętaj, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wlać przesianą mąkę i zagnieść ciasto łyżką lub widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto jest miękkie, nie płynne, ale też niezbyt gęste, jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Prostokątne naczynie do pieczenia (około 20x30 cm) pokrywamy papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto łyżką, wyrównaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra-dół. Piec ciasto w 180 stopniach na złoty kolor przez 30-35 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku i gotowości ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić ciasto do temperatury pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto kroimy na małe kawałki lub łamiemy rękami. Możesz zrobić kawałki jeszcze mniejsze niż na zdjęciu, po prostu moje ciasto wzrosło wysoko, więc kostki okazały się grube. Suszone krawędzie ciasta są cięte i mielone na okruchy w osobnym pojemniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Produkty do dekoracji kremów i ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Część mleka rozcieńcza skrobię, resztę mleka wlewa się do rondla, wsypuje cukier, doprowadza do wrzenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cienkim strumieniem wlej skrobię rozcieńczoną w mleku do rondla. Ciągle mieszając mieszaninę, gotuj, aż zgęstnieje. Otrzymujemy galaretkę mleczną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostudzić trochę gotową galaretkę, dodać cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Całkowicie ostudzić galaretkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij trochę masło mikserem, trzepaczką lub widelcem w osobnym głębokim pojemniku. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodajemy do niego schłodzoną galaretkę mleczną. Więc dostajemy krem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dokręcamy Okrągły głęboki pojemnik folią spożywczą, tak aby jego krawędzie zwisały poza Pojemnik. Wlej 1/3 okruchów na dno pojemnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej kawałki ciasta do miski z gotową śmietaną, dokładnie wymieszaj. Masę rozprowadzamy w formie z okruchami, dobrze ubijamy, aby nie było pustek. Masę zamykamy krawędziami folii spożywczej i wkładamy formę do lodówki na 3-4 godziny. Później Odwróć zawartość pojemnika na płaskie naczynie, ostrożnie usuń folię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp boki i wierzch ciasta pozostałymi okruchami. Na wierzchu dekorujemy ciasto siatką czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w inny sposób, jak chcesz. Możesz również posypać wiórkami kokosowymi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto wygląda interesująco w przekroju.

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy