skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić niesamowite ciasto z nadzieniem? Przygotuj produkty według listy. Weź masło i śmietanę tylko wysokiej jakości, od zaufanego producenta, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Masło wyjmujemy z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Przygotuj ciasta. Rozbij jajko do głębokiej miski i dodaj cukier. Ubij mikserem lub trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj śmietanę, sodę gaszoną octem i zmiękczone masło. Jeszcze raz ubijamy.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski, w której wyrabiasz ciasto. To nasyci ją tlenem. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Pamiętaj, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wlać przesianą mąkę i zagnieść ciasto łyżką lub widelcem.
Krok 5:
Gotowe ciasto jest miękkie, nie płynne, ale też niezbyt gęste, jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Prostokątne naczynie do pieczenia (około 20x30 cm) pokrywamy papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto łyżką, wyrównaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra-dół. Piec ciasto w 180 stopniach na złoty kolor przez 30-35 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku i gotowości ciast.
Krok 7:
Schłodzić ciasto do temperatury pokojowej.
Krok 8:
Schłodzone ciasto kroimy na małe kawałki lub łamiemy rękami. Możesz zrobić kawałki jeszcze mniejsze niż na zdjęciu, po prostu moje ciasto wzrosło wysoko, więc kostki okazały się grube. Suszone krawędzie ciasta są cięte i mielone na okruchy w osobnym pojemniku.
Krok 9:
Produkty do dekoracji kremów i ciast.
Krok 10:
Część mleka rozcieńcza skrobię, resztę mleka wlewa się do rondla, wsypuje cukier, doprowadza do wrzenia.
Krok 11:
Cienkim strumieniem wlej skrobię rozcieńczoną w mleku do rondla. Ciągle mieszając mieszaninę, gotuj, aż zgęstnieje. Otrzymujemy galaretkę mleczną.
Krok 12:
Ostudzić trochę gotową galaretkę, dodać cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Całkowicie ostudzić galaretkę.
Krok 13:
Ubij trochę masło mikserem, trzepaczką lub widelcem w osobnym głębokim pojemniku. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodajemy do niego schłodzoną galaretkę mleczną. Więc dostajemy krem.
Krok 14:
Dokręcamy Okrągły głęboki pojemnik folią spożywczą, tak aby jego krawędzie zwisały poza Pojemnik. Wlej 1/3 okruchów na dno pojemnika.
Krok 15:
Wlej kawałki ciasta do miski z gotową śmietaną, dokładnie wymieszaj. Masę rozprowadzamy w formie z okruchami, dobrze ubijamy, aby nie było pustek. Masę zamykamy krawędziami folii spożywczej i wkładamy formę do lodówki na 3-4 godziny. Później Odwróć zawartość pojemnika na płaskie naczynie, ostrożnie usuń folię.
Krok 16:
Posyp boki i wierzch ciasta pozostałymi okruchami. Na wierzchu dekorujemy ciasto siatką czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w inny sposób, jak chcesz. Możesz również posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 17:
Ciasto wygląda interesująco w przekroju.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g