w zależności od żądania deser czekoladowy można przygotować poprzez: smażenie, duszenie, zamrażanie, chłodzenie, żelowanie, karmelizację, pieczenie w piekarniku, powolnej kuchence, kuchence mikrofalowej. I podawaj na talerzu, talerzu, w szklance lub szklance, w misce, w specjalnych formach, na zimno, na ciepło lub na gorąco. Z sosami i sosami, z proszkiem i w polewie. Krótko mówiąc, przepisy na desery czekoladowe istnieją w takich ilościach, że nie można ich przerobić w ciągu jednego życia.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na deser czekoladowy:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
czekolada | 550 | 5.4 | 35.3 | 57.6 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
kiedy o nich mowa, najczęściej sugeruje się desery bez pieczenia. Może to być budyń, galaretka, mus, śmietana, lody, sorbet, pastila, sernik, słodka Terrina, cukierki, krówka, krówka, ciasto. Zaletą jest to, że podawane są w porcjach, w szklankach, szklankach, miseczkach. Oprócz kakao lub gotowej czekolady mogą zawierać: śmietanę, masło, mleko, żelatynę, jajka, twarożek, dowolne owoce, jagody, suszone owoce, orzechy, kandyzowane owoce. Oczywiście cukier lub jego substytuty.
W przypadku deserów czekoladowych z ciastami typu brownie, Fondan, babeczek, babeczek, ciast, ciast, ciast, ciastek wybór produktów jest szerszy. Oprócz wymienionych powyżej mogą to być wszelkiego rodzaju mąki i wszystkie produkty mleczne.
Wskazówka: deser, do którego dodaje się gorzką ciemną czekoladę, ma bardziej wyraźny smak i aromat czekolady niż ten, do którego dodaje się kakao.
możesz również użyć masła kakaowego do aromatyzowania wypieków czekoladowych zamiast masła. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku domowych cukierków.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na deser czekoladowy:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
galaretka z melona | 2 h 30 min | 43 | +6 |
sałatka owocowo-jagodowa z jogurtem | 15 min | 55 | +6 |
Panna Cotta kefir | 2 h | 83 | +195 |
deser owocowy z sałatką lodową | 20 min | 97 | +21 |
galaretka warstwami | 6 h 30 min | 100 | +75 |
włoskie desery czekoladowe są bardzo popularne na całym świecie: gianduiotti, semifredo, chocolatini, Caprese (nie sałatka!), Budino. Nawiasem mówiąc, słynny makaron Nutella również pochodzi z Włoch. W naszym kraju pokochaliśmy takie słodycze jak: brownie, fondant, terrine i wiele innych.