deser Malinowo-śmietanowy z czekoladą
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiel maliny łyżką.
Przenieś do szklanek, wypełniając trzecią
na wierzchu malin znajdują się liście mięty.
ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 30-35% z cukrem.pudrem do szczytów.
Przenieś śmietanę do szklanek do dwóch trzecich objętości.
Przenieś resztę kwaśnej śmietany do rondla, zagotuj.
dodaj czekoladę, poczekaj, aż się rozpuści.
wyjmij z pieca, włóż olej, ugniataj, ostudź, przenieś do szklanek trzecią warstwą.
Udekoruj miętą, jagodami, orzechami, wstaw do lodówki na 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g