deser Malinowo-śmietanowy z czekoladą

cudownie delikatny deser nie pozostawi obojętnej osoby.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 44 % 18 g
254 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zmiel maliny łyżką.

Przenieś do szklanek, wypełniając trzecią

na wierzchu malin znajdują się liście mięty.

ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 30-35% z cukrem.pudrem do szczytów.

Przenieś śmietanę do szklanek do dwóch trzecich objętości.

Przenieś resztę kwaśnej śmietany do rondla, zagotuj.

dodaj czekoladę, poczekaj, aż się rozpuści.

wyjmij z pieca, włóż olej, ugniataj, ostudź, przenieś do szklanek trzecią warstwą.

Udekoruj miętą, jagodami, orzechami, wstaw do lodówki na 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy