skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Suszone grzyby, mam grzyby miodowe, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić na 30 minut.
2. Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na małe kawałki i smażyć na gorącej oliwie z oliwek na złoty kolor. Sól i pieprz-do smaku. Umieść na talerzu i odstaw do użycia.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej masło podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
4. Usuń grzyby z naparu (zachowaj napar), osusz i pokrój. Dodaj pokrojone grzyby do podsmażonej cebuli, dodaj trochę oliwy z oliwek i smaż przez 5 minut. Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty.
5. Wlej napar grzybowy i wino na patelnię, zagotuj i gotuj trochę, aż zgęstnieje. Wlej śmietanę, włóż miód, ponownie zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty sos zgęstnieje.
6. Do sosu włożyć kawałki smażonego kurczaka, sól i pieprz, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut.
dodaj posiekane świeże zioła, przykryj odstaw na 1-2 minuty i podawaj. Do dekoracji możesz podać ryż.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g