piersi z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym na białym winie

nieporównywalnie pyszny sos do ulubionego makaronu! prostota i ciekawy smak dzięki miodowi. Szybko i smacznie, co może być lepszego!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 19 % 5 g
165 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

gotowanie:
1. Suszone grzyby, mam grzyby miodowe, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić na 30 minut.
2. Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na małe kawałki i smażyć na gorącej oliwie z oliwek na złoty kolor. Sól i pieprz-do smaku. Umieść na talerzu i odstaw do użycia.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej masło podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
4. Usuń grzyby z naparu (zachowaj napar), osusz i pokrój. Dodaj pokrojone grzyby do podsmażonej cebuli, dodaj trochę oliwy z oliwek i smaż przez 5 minut. Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty.
5. Wlej napar grzybowy i wino na patelnię, zagotuj i gotuj trochę, aż zgęstnieje. Wlej śmietanę, włóż miód, ponownie zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty sos zgęstnieje.
6. Do sosu włożyć kawałki smażonego kurczaka, sól i pieprz, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut.
dodaj posiekane świeże zioła, przykryj odstaw na 1-2 minuty i podawaj. Do dekoracji możesz podać ryż.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy