galaretka w paski z ryazhenka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą (1/2 szklanki) i pozostawić do pęcznienia.
rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (nie gotuj!), dodać miód i wymieszać.
2. Wlać sfermentowaną śmietanę i śmietanę do miski, dodać wanilinę i wymieszać trzepaczką.
3. Umyj i osusz cytrynę, usuń skórkę.
4. Dodaj skórkę z cytryny i żelatynę do mieszanki mlecznej, wymieszaj wszystko trzepaczką, aż się połączą. Podziel powstałą mieszaninę na dwie części, dodaj syrop jagodowy (lub dowolny do smaku) do jednej i wymieszaj.
5. Wlać mieszaninę warstwami do silikonowych form. Najpierw białą mieszaninę wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia, następnie różową i ponownie wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia i tak na przemian. Gdy forma jest całkowicie wypełniona, włóż ją do lodówki na 1 godzinę, aż całkowicie stwardnieje. Po przerzuceniu na porcjowane talerze i udekorowaniu według uznania, podajemy. Prosty i pyszny deser. Dzieciom bardzo się podobało.
1. Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą (1/2 szklanki) i pozostawić do pęcznienia.
rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (nie gotuj!), dodać miód i wymieszać.
2. Wlać sfermentowaną śmietanę i śmietanę do miski, dodać wanilinę i wymieszać trzepaczką.
3. Umyj i osusz cytrynę, usuń skórkę.
4. Dodaj skórkę z cytryny i żelatynę do mieszanki mlecznej, wymieszaj wszystko trzepaczką, aż się połączą. Podziel powstałą mieszaninę na dwie części, dodaj syrop jagodowy (lub dowolny do smaku) do jednej i wymieszaj.
5. Wlać mieszaninę warstwami do silikonowych form. Najpierw białą mieszaninę wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia, następnie różową i ponownie wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia i tak na przemian. Gdy forma jest całkowicie wypełniona, włóż ją do lodówki na 1 godzinę, aż całkowicie stwardnieje. Po przerzuceniu na porcjowane talerze i udekorowaniu według uznania, podajemy. Prosty i pyszny deser. Dzieciom bardzo się podobało.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g