galaretka w paski z ryazhenka i kwaśną śmietaną z syropem jagodowym

Piękna i elegancka galaretka na świąteczny obiad. Łatwość. Proste, szybkie i smaczne! Dzieciom bardzo się podobało!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 68 % 21 g
171 kcal
IG: 52 / 0 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
gotowanie:
1. Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą (1/2 szklanki) i pozostawić do pęcznienia.
rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (nie gotuj!), dodać miód i wymieszać.
2. Wlać sfermentowaną śmietanę i śmietanę do miski, dodać wanilinę i wymieszać trzepaczką.
3. Umyj i osusz cytrynę, usuń skórkę.
4. Dodaj skórkę z cytryny i żelatynę do mieszanki mlecznej, wymieszaj wszystko trzepaczką, aż się połączą. Podziel powstałą mieszaninę na dwie części, dodaj syrop jagodowy (lub dowolny do smaku) do jednej i wymieszaj.
5. Wlać mieszaninę warstwami do silikonowych form. Najpierw białą mieszaninę wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia, następnie różową i ponownie wkładamy do zamrażarki w celu zestalenia i tak na przemian. Gdy forma jest całkowicie wypełniona, włóż ją do lodówki na 1 godzinę, aż całkowicie stwardnieje. Po przerzuceniu na porcjowane talerze i udekorowaniu według uznania, podajemy. Prosty i pyszny deser. Dzieciom bardzo się podobało.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy