chleb nadziewany czosnkiem i ziołami

aromatyczny chleb czosnkowy jest idealny z masłem! Smacznie. Bardzo ciekawy i piękny chleb.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 71 % 32 g
218 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
w ciepłej wodzie rozcieńczyć cukier i drożdże. Następnie dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw rozcieńczone drożdże w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
dodaj mąkę i sól do ciasta, wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i zagnieść miękkie ciasto.
włóż gotowe ciasto do miski, przykryj serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. W tym czasie ugniataj ciasto raz.
do nadzienia posiekaj zioła i czosnek blenderem, dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
rozwałkuj ciasto na prostokąt, posmaruj nadzieniem na całej powierzchni i zwiń w rolkę.
ułóż powstałą bułkę na natłuszczonej blasze do pieczenia szwem do dołu.
przykryj chleb serwetką i pozostaw na godzinę.
posmaruj wierzch bułki resztkami nadzienia.
piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-40 minut.
upieczony chleb ułożyć na ruszcie i przykryć serwetką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy