mięso w sosie szafranowym

Delikatna wieprzowina w kremowym sosie o wspaniałym pikantnym smaku. Smacznie. Piękny.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 13 % 4 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw przygotuj sos. Aby to zrobić, usmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj szafran, wszystko dobrze wymieszaj.
delikatnie wlej śmietanę i szybko wszystko wymieszaj. Posolić.
aktywnie mieszaj sos przez około 3-4 minuty, aż zgęstnieje, zmniejszając ciepło do niskiego poziomu.
pokrój wieprzowinę na porcje, ubij i połóż na gorącej patelni.
zrumienić wieprzowinę z jednej strony, odwrócić i podczas smażenia drugiej strony steku posolić i pieprzyć pierwszą.
podsmażone mięso skropić gotowanym sosem szafranowym i natychmiast podać.
jako dodatek dobrze jest podawać makaron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy