mięso w sosie szafranowym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj sos. Aby to zrobić, usmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj szafran, wszystko dobrze wymieszaj.
delikatnie wlej śmietanę i szybko wszystko wymieszaj. Posolić.
aktywnie mieszaj sos przez około 3-4 minuty, aż zgęstnieje, zmniejszając ciepło do niskiego poziomu.
pokrój wieprzowinę na porcje, ubij i połóż na gorącej patelni.
zrumienić wieprzowinę z jednej strony, odwrócić i podczas smażenia drugiej strony steku posolić i pieprzyć pierwszą.
podsmażone mięso skropić gotowanym sosem szafranowym i natychmiast podać.
jako dodatek dobrze jest podawać makaron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g