cukierki suszone śliwki w czekoladzie z migdałami

cukierki są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż kupione w sklepie. Cukierki gotowane w domu są zdrowsze i smaczniejsze, nie zawierają barwników, konserwantów, aromatów. Przygotowanie takich cukierków nie potrwa zbyt długo.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 22 % 16 g
węglowodany 71 % 52 g
354 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować pyszne domowe cukierki, potrzebujemy: suszonych śliwek bez pestek, prażonych migdałów (można je zastąpić innymi orzechami), mlecznej czekolady (ciemnej).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel orzechy w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śliwki zalewamy gorącą wodą przez około 2 minuty. Następnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj suszone śliwki w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z suszonych śliwek zwijamy kulki i robimy tortillę. Umieść orzechy na środku ciasta i uformuj kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy cukierki na desce wyłożonej pergaminem i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz każdy cukierek w rozpuszczonej czekoladzie za pomocą wykałaczek lub zaostrzonych szaszłyków. Cukierki na wierzchu można ozdobić posiekanymi orzechami. Teraz gotowe cukierki wkładamy do lodówki, aby zamarzły. Nasze domowe cukierki są gotowe. Smacznego! 

popularne i smaczne cukierki suszone śliwki w czekoladzie są ulubionym przysmakiem wielu ludzi od czasów starożytnych. Ta słodycz z czasem staje się klasykiem całej sztuki kulinarnej. Oprócz przyjemnego smaku i cudownego aromatu takie cukierki przynoszą ogromne korzyści dla organizmu, ponieważ są wytwarzane przy użyciu naturalnych i tylko wysokiej jakości produktów, które wzbogacają organizm w przydatne składniki.

jeśli postępujesz zgodnie z klasycznym przepisem na robienie cukierków ze śliwkami, to ten przysmak zawiera tylko dwa naturalne składniki — czekoladę i witaminizowane suszone śliwki. Przy umiarkowanej dawce słodyczy możesz nie tylko uzyskać doskonały smak tego produktu, ale także pomóc ciału podnieść ton.

suszone śliwki to naturalna śliwka, z której w momencie przetwarzania usunięto pestkę. Dzięki unikalnej witaminizowanej kompozycji jagody suszonych śliwek przynoszą ogromne korzyści całemu organizmowi. Przy regularnym stosowaniu suszonych śliwek można skutecznie poprawić wydajność przewodu pokarmowego, normalizować pracę całego układu krążenia,a także pozbyć się szkodliwych i toksycznych substancji.

ze względu na swój skład chemiczny migdały przynoszą organizmowi korzyści na poziomie wielu narządów i układów. Migdały są doskonałym produktem zapobiegawczym i wzmacniającym serce i naczynia krwionośne, kontrolującym skład krwi, utrzymującym układ nerwowy i odpornościowy, a także poprawiającym trawienie. Każdy organizm może udzielić pewnego rodzaju wsparcia.

czekolada jest przydatna w zupełnie innej jakości. Jego składnik chemiczny pozwala ludzkiemu ciału nasycić się mocą energetyczną. Stosowanie naturalnej czekolady w określonych dawkach pomaga podnieść nastrój, wzmocnić układ nerwowy, a także pojawienie się pozytywnego uczucia w życiu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy