przaśne ciasto bez drożdży na kefirze

Tanie, delikatne i puszyste ciasto bez drożdży i jajek. Przygotowane ciasto używane do ciast. Ciasta okazały się pyszne, zwłaszcza samo ciasto.
JoniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kefir jest lekko podgrzewany, po prostu nie przegrzewaj. Wlej do niego cukier, sól, wlej olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj. NIE DODAWAJ SODY !!! Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być elastyczne, ale w żadnym wypadku nie ciasne, więc nie wlewaj całej mąki na raz, ale tylko w niezbyt dużych porcjach. Jeśli ciasto okaże się bardzo ciasne, nie będzie miało pęcherzyków powietrza, które nadają naszemu ciastu niesamowity smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm, posyp całą warstwę ciasta 1/3 sody. Wskazane jest, aby zrobić to równomiernie na całej powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto składa się w trzech warstwach. Najpierw złóż 1/3 części z jednej krawędzi

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie z innego

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie w trzech warstwach

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okazało się, że to taki pakiet

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie zwijamy go w warstwę o grubości 1 cm, posypujemy sodą i składamy w ten sam sposób.Następnie ponownie rozwiń i powtórz jeszcze raz. W rezultacie musimy rozwałkować 3 razy, posypać sodą i złożyć ciasto. Za każdym razem ciasto staje się bardziej puszyste i porowate.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe, przykryj je torbą lub dowolnym pojemnikiem i pozostaw na 40 minut, aby wyrosło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przaśne ciasto na pokrojone placki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy