skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kefir jest lekko podgrzewany, po prostu nie przegrzewaj. Wlej do niego cukier, sól, wlej olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj. NIE DODAWAJ SODY !!! Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być elastyczne, ale w żadnym wypadku nie ciasne, więc nie wlewaj całej mąki na raz, ale tylko w niezbyt dużych porcjach. Jeśli ciasto okaże się bardzo ciasne, nie będzie miało pęcherzyków powietrza, które nadają naszemu ciastu niesamowity smak.
Krok 2:
Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm, posyp całą warstwę ciasta 1/3 sody. Wskazane jest, aby zrobić to równomiernie na całej powierzchni.
Krok 3:
Ciasto składa się w trzech warstwach. Najpierw złóż 1/3 części z jednej krawędzi
Krok 4:
Następnie z innego
Krok 5:
Następnie ponownie w trzech warstwach
Krok 6:
Okazało się, że to taki pakiet
Krok 7:
Ponownie zwijamy go w warstwę o grubości 1 cm, posypujemy sodą i składamy w ten sam sposób.Następnie ponownie rozwiń i powtórz jeszcze raz. W rezultacie musimy rozwałkować 3 razy, posypać sodą i złożyć ciasto. Za każdym razem ciasto staje się bardziej puszyste i porowate.
Krok 8:
Ciasto jest gotowe, przykryj je torbą lub dowolnym pojemnikiem i pozostaw na 40 minut, aby wyrosło.
Krok 9:
Przaśne ciasto na pokrojone placki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g