skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz małą patelnię z powłoką nieprzywierającą. Może to być również patelnia do smażenia. Wlej cukier do wybranego pojemnika, wlej wodę.
2. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, gotujemy syrop. Gdy kryształy cukru się rozpuszczą, wyciśnij sok z połowy cytryny do syropu. Ważne jest, aby sok był czysty, bez miąższu i oczywiście bez pestek cytryny.
3. Gotuj karmel, aż nabierze pięknego bursztynowego koloru, przypominającego nie rafinowany olej roślinny.
4. Teraz syrop należy schłodzić. Bierzemy miskę, smarujemy ją masłem. Wlej do niego syrop. Umieść tę miskę w rondlu o większej średnicy wypełnionym zimną wodą. Pomoże to syropowi szybciej ostygnąć.
5. Schłodzić karmel do temperatury ciała. Stanie się jak plastelina, miękka i giętka. Przenosimy go na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Posyp karmel mąką.
6. Robimy dziurę w środku rękami, rozciągamy Karmel w bajgiel. Następnie przewiń w ósemkę, włóż do bajgla. Rozciągnij ponownie i przewiń ponownie. Robimy to wiele,wiele razy, około 20-25, nie mniej. Ta praca nie jest łatwa i wymaga wysiłku fizycznego.
7. Gdy karmel zamieni się w krąg cienkich Lin, podobnych do długiego makaronu, można je pokroić. Pokrój ostrym nożem na małe podkładki. Cukierki można pozostawić bez zmian lub można je zabarwić barwnikami spożywczymi.
8. Rozłóż gotowe cukierki w małym pojemniku, przykryj ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na cztery godziny. Następnie możesz przechowywać słodycz w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku.
traktuj rodzinę i przyjaciół.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g