sałatka z cykorii
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj cykorię, lekko osusz, podziel liście, rozłóż je na płaskim naczyniu do serwowania. Pozostałą cykorię po prostu posiekaj nożem i rozłóż na środku.
2. Obierz mandarynkę, podziel na plasterki, usuń cienką folię z każdego plasterka. Wkładamy jeden plasterek do liści cykorii, a resztę kroimy w kostkę i układamy na środku.
3. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, posypujemy sałatką.
4. Wyciśnij sok pomarańczowy do osobnej miski, dodaj trochę miodu, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, polewając sałatkę dressingiem.
podawaj danie na stole, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g