Sałatka z cykorii

Przygotuj sałatkę witaminową na dobry nastrój! . Sałatka z cykorii z pewnością stanie się ulubionym miejscem na stole. Sałatka jest jasna, witaminowa, niezwykła, a także bardzo prosta i szybka w przygotowaniu! Miód do tankowania powinien być płynny, dzięki czemu proces rozpuszczania będzie szybki.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
83 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umyj cykorię, lekko osusz, podziel liście, rozłóż je na płaskim naczyniu do serwowania. Pozostałą cykorię po prostu posiekaj nożem i rozłóż na środku.

2. Obierz mandarynkę, podziel na plasterki, usuń cienką folię z każdego plasterka. Wkładamy jeden plasterek do liści cykorii, a resztę kroimy w kostkę i układamy na środku.

3. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, posypujemy sałatką.

4. Wyciśnij sok pomarańczowy do osobnej miski, dodaj trochę miodu, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, polewając sałatkę dressingiem.

podawaj danie na stole, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy