ciasto francuskie na maśle i wodzie szybkie

świetny przepis na pyszne i szybkie ciasto! Ciasto francuskie Instant nie bez powodu jest tak nazwane. Jest naprawdę łatwiejszy i szybszy do przygotowania niż zwykłe ciasto francuskie, osobiście zweryfikowane przez autora. Z przyjemnością dzielę się tutaj zawiłościami gotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 45 % 29 g
węglowodany 48 % 31 g
397 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy od oczyszczenia powierzchni roboczej i przesiania na niej cienkiej warstwy mąki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I rozłóż małe kawałki masła (lub margaryny). Teraz ostrym nożem drobno posiekaj kawałki masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej zimną wodę, włóż do niej granulowany cukier, sól kuchenną i mieszaj tę masę, aż sól i cukier całkowicie rozpuszczą się w wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej naszą zimną wodę do posiekanej przesianej mąki z masłem i szybko zagniataj ciasto. Wszystkie produkty muszą być zimne. Małe kawałki masła powinny pozostać w cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przykryj gotowe ciasto wilgotną czystą serwetką lub ręcznikiem kuchennym i umieść w zimnym miejscu na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i zwijamy je 2-3 razy. Następnie wykonujemy niezbędne wypieki.

ważne!

jeśli zmiksujesz, aż ciasto będzie jednorodne, okaże się kruche. A jeśli utrzymasz go bardzo zimnym podczas ugniatania i pozostaną w nim kawałki oleju, to po rozwałkowaniu olej utworzy warstwy. Po upieczeniu nie są takie same jak w prawdziwym cieście francuskim, ale ciasto nadal przyzwoicie się łuszczy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy