skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zaczynamy od oczyszczenia powierzchni roboczej i przesiania na niej cienkiej warstwy mąki
Krok 3:
I rozłóż małe kawałki masła (lub margaryny). Teraz ostrym nożem drobno posiekaj kawałki masła.
Krok 4:
Teraz wlej zimną wodę, włóż do niej granulowany cukier, sól kuchenną i mieszaj tę masę, aż sól i cukier całkowicie rozpuszczą się w wodzie.
Krok 5:
Następnie wlej naszą zimną wodę do posiekanej przesianej mąki z masłem i szybko zagniataj ciasto. Wszystkie produkty muszą być zimne. Małe kawałki masła powinny pozostać w cieście.
Krok 6:
Następnie przykryj gotowe ciasto wilgotną czystą serwetką lub ręcznikiem kuchennym i umieść w zimnym miejscu na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i zwijamy je 2-3 razy. Następnie wykonujemy niezbędne wypieki.
ważne!
jeśli zmiksujesz, aż ciasto będzie jednorodne, okaże się kruche. A jeśli utrzymasz go bardzo zimnym podczas ugniatania i pozostaną w nim kawałki oleju, to po rozwałkowaniu olej utworzy warstwy. Po upieczeniu nie są takie same jak w prawdziwym cieście francuskim, ale ciasto nadal przyzwoicie się łuszczy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g