ganache czekoladowy gęsty

wspaniały krem czekoladowy na niezapomniane desery! Ganache to krem czekoladowy pochodzący z Francji. Ganache to uniwersalny krem. Może być stosowany jako lukier, krem, kremówka, nadzienie do cukierków, a nawet do czekoladowego fondue. Świetnie nadaje się do wyrównywania ciast pod mastyksem. Ganache świetnie trzyma formę, praca z nim to czysta przyjemność. Ten nieskomplikowany w przygotowaniu, pyszny krem czekoladowy słusznie znajduje się w czołówce cukierników i kucharzy. Spróbuj i gotować ganache.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 51 % 31 g
węglowodany 43 % 26 g
444 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować śmietany i czekolady. Jeśli śmietana nie jest bardzo tłusta, dodaj dobrą śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki. Jeśli gotujesz ganache po raz pierwszy, bardzo polecam posiekanie mniejszej czekolady nożem lub w kombajnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do rondla i podpal. Nie zostawiaj ich bez opieki, ponieważ bardzo szybko się zagotują. Jak tylko pojawią się małe bąbelki - wyłącz. Nie musimy gotować śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij czekoladę gorącą śmietaną i pozostaw na kilka minut. Nigdy nie napełniaj czekolady ciepłą śmietaną, która tworzy czekoladowe grudki. Jeśli tak się stanie, ganache musi zostać odcedzony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli gotujesz z masłem, dodaj zmiękczone masło. Masło nada ganache kremowy smak i dodatkowy połysk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ugniataj. Możesz użyć miksera, aby ganache był jednorodny, bez grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tym etapie ganache jest gotowy. Ma gładką, błyszczącą powierzchnię. Może być stosowany do lukrowania ciast, babeczek, ciast, owoców i jagód. Jeśli taki ganache zostanie umieszczony w lodówce na kilka godzin, stanie się miękki i gęsty - doskonałe nadzienie do cukierków, możesz ułożyć ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli chcesz mieć przewiewny ganache, schłodź go w lodówce przez około pół godziny i dobrze wymieszaj. W tym samym czasie krem trochę się rozjaśni. Nie przejmuj się-to normalne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ganache doskonale trzyma swój kształt i nie rozmazuje się.

jeśli używasz gorzkiej czekolady, możesz chcieć trochę osłodzić krem. W takim przypadku dodaj cukier puder lub miód do śmietany przed podgrzaniem,

w zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać krem, dodaj rozpuszczoną czekoladę (dla zagęszczenia) lub podgrzaną śmietanę (dla bardziej miękkiej konsystencji).

opcjonalnie ganache można aromatyzować, dodając do niego koniak lub brandy.

dobrze ubity ganache nie wypływa z miski po odwróceniu.

jeśli musisz podgrzać ganache, użyj łaźni wodnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy