skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować śmietany i czekolady. Jeśli śmietana nie jest bardzo tłusta, dodaj dobrą śmietanę.
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki. Jeśli gotujesz ganache po raz pierwszy, bardzo polecam posiekanie mniejszej czekolady nożem lub w kombajnie.
Krok 3:
Wlej śmietanę do rondla i podpal. Nie zostawiaj ich bez opieki, ponieważ bardzo szybko się zagotują. Jak tylko pojawią się małe bąbelki - wyłącz. Nie musimy gotować śmietany.
Krok 4:
Napełnij czekoladę gorącą śmietaną i pozostaw na kilka minut. Nigdy nie napełniaj czekolady ciepłą śmietaną, która tworzy czekoladowe grudki. Jeśli tak się stanie, ganache musi zostać odcedzony.
Krok 5:
Jeśli gotujesz z masłem, dodaj zmiękczone masło. Masło nada ganache kremowy smak i dodatkowy połysk.
Krok 6:
Dobrze ugniataj. Możesz użyć miksera, aby ganache był jednorodny, bez grudek.
Krok 7:
Na tym etapie ganache jest gotowy. Ma gładką, błyszczącą powierzchnię. Może być stosowany do lukrowania ciast, babeczek, ciast, owoców i jagód. Jeśli taki ganache zostanie umieszczony w lodówce na kilka godzin, stanie się miękki i gęsty - doskonałe nadzienie do cukierków, możesz ułożyć ciasteczka.
Krok 8:
Jeśli chcesz mieć przewiewny ganache, schłodź go w lodówce przez około pół godziny i dobrze wymieszaj. W tym samym czasie krem trochę się rozjaśni. Nie przejmuj się-to normalne
Krok 9:
Ganache doskonale trzyma swój kształt i nie rozmazuje się.
jeśli używasz gorzkiej czekolady, możesz chcieć trochę osłodzić krem. W takim przypadku dodaj cukier puder lub miód do śmietany przed podgrzaniem,
w zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać krem, dodaj rozpuszczoną czekoladę (dla zagęszczenia) lub podgrzaną śmietanę (dla bardziej miękkiej konsystencji).
opcjonalnie ganache można aromatyzować, dodając do niego koniak lub brandy.
dobrze ubity ganache nie wypływa z miski po odwróceniu.
jeśli musisz podgrzać ganache, użyj łaźni wodnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g