skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Radzę wziąć majonez domowy, własnego przygotowania. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedział, z czego zrobiony jest ten majonez. Majonez sklepowy zawiera wiele szkodliwych dodatków, ponadto bardzo niepożądane jest poddawanie go obróbce cieplnej. Weź duże jajka, najlepiej domowe, a w skrajnych przypadkach co. Domowe jajka mają zwykle jasne pomarańczowe żółtko, które nada gotowemu daniu piękny złoty kolor.
Krok 2:
Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera wiele bakterii i brudu. Wbij jajko do miski.
Krok 3:
Sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta w tym momencie swoje ulubione zioła lub przyprawy, gdy są suszone. Mielone chili doda pikantności, suszony czosnek-niepowtarzalny smak, a tymianek i rozmaryn - pikantny akcent.
Krok 4:
Wymieszaj jajko widelcem.
Krok 5:
Dodaj majonez. W zasadzie ci, którzy chcą, mogą go zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 6:
Na tym etapie bardzo ważne jest, aby dobrze wymieszać masę, ponieważ majonez ma tendencję do zwijania się w grudki, więc bardzo dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki.
Krok 7:
Zetrzyj ser i dodaj do ciasta. Do woli możesz wziąć dowolny rodzaj ser: odpowiednie są wszystkie rodzaje twardych i półtwardych odmian sera, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy. Ponownie mieszaj, aż będzie gładka. W razie potrzeby możesz dodać posiekane świeże zioła do ciasta: koperek, pietruszka, kolendra, zielona cebula itp.
Krok 8:
Zanurz małe kawałki ryby lub mięsa lub warzyw w cieście, aby mocno przylegały do powierzchni ze wszystkich stron.
Krok 9:
Rozłóż kawałki ciasta na dobrze rozgrzanym oleju.
Krok 10:
I smaż, aż będą chrupiące.
Krok 11:
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a ryby, warzywa, mięso gotowane w takim cieście są bardzo chrupiące, o przyjemnym złotym kolorze. Smacznego!
to łatwe do przygotowania ciasto nadaje się również do przygotowania kawałka mięsa lub krewetek w cieście, a także do warzyw, takich jak ciasto na krążki cukinii i bakłażana lub krążki cebuli!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g