ciasto serowe uniwersalne

ciasto na chrupiącą złotą przekąskę! Łatwe do przygotowania ciasto serowe, nadaje się do gotowania ryb, mięsa, owoców morza i warzyw. Składniki są najtańsze, a potrawy w tym cieście są bardzo chrupiące, o przyjemnym złotym kolorze.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 82 % 42 g
węglowodany 4 % 2 g
416 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Radzę wziąć majonez domowy, własnego przygotowania. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedział, z czego zrobiony jest ten majonez. Majonez sklepowy zawiera wiele szkodliwych dodatków, ponadto bardzo niepożądane jest poddawanie go obróbce cieplnej. Weź duże jajka, najlepiej domowe, a w skrajnych przypadkach co. Domowe jajka mają zwykle jasne pomarańczowe żółtko, które nada gotowemu daniu piękny złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera wiele bakterii i brudu. Wbij jajko do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta w tym momencie swoje ulubione zioła lub przyprawy, gdy są suszone. Mielone chili doda pikantności, suszony czosnek-niepowtarzalny smak, a tymianek i rozmaryn - pikantny akcent.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj jajko widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez. W zasadzie ci, którzy chcą, mogą go zastąpić kwaśną śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tym etapie bardzo ważne jest, aby dobrze wymieszać masę, ponieważ majonez ma tendencję do zwijania się w grudki, więc bardzo dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser i dodaj do ciasta. Do woli możesz wziąć dowolny rodzaj ser: odpowiednie są wszystkie rodzaje twardych i półtwardych odmian sera, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy. Ponownie mieszaj, aż będzie gładka. W razie potrzeby możesz dodać posiekane świeże zioła do ciasta: koperek, pietruszka, kolendra, zielona cebula itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz małe kawałki ryby lub mięsa lub warzyw w cieście, aby mocno przylegały do powierzchni ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kawałki ciasta na dobrze rozgrzanym oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I smaż, aż będą chrupiące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a ryby, warzywa, mięso gotowane w takim cieście są bardzo chrupiące, o przyjemnym złotym kolorze. Smacznego!

to łatwe do przygotowania ciasto nadaje się również do przygotowania kawałka mięsa lub krewetek w cieście, a także do warzyw, takich jak ciasto na krążki cukinii i bakłażana lub krążki cebuli!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy