skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz zrobić słodkie ciasta lub ciasta deserowe z takiego ciasta, musisz dodać cukier w odpowiedniej ilości do liczby składników.
Krok 2:
Kefir do przygotowania ciasta lepiej jest używać niezbyt świeżego, lekko kwaśnego, można go wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, aby zaczął lekko kwaśny.
Krok 3:
Wlej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, odbywa się to nie tylko w celu usunięcia obcych cząstek, które mogą dostać się do tego produktu (śmieci, nici i larwy owadów), ale także w celu nasycenia mąki tlenem, który sprawia, że mąka jest lżejsza, a produkty z niej bujne. Dodaj sodę i wymieszaj suche składniki. Nie trzeba gasić sody octem, kefir zawiera wystarczającą ilość kwasu do niezbędnej reakcji.
Krok 4:
Wbij jaja kurze do osobnej miski, dodaj sól, w razie potrzeby i odpowiednią ilość cukru (w razie potrzeby przygotuj słodkie ciasto z ciasta), wlej kefir o temperaturze pokojowej i olej roślinny. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera mieszamy składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji mieszanki.
Krok 5:
Wlej płyn do miski z suchymi składnikami i zagniataj ciasto. W razie potrzeby dodaj przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Nadal zagniatamy ciasto rękami i należy to robić tak długo, jak to możliwe, aby gluten mógł uwolnić się z mąki, ciasto powinno stać się miękkie i przestać przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski, dokręcamy folią spożywczą lub po prostu ciasto można włożyć do plastikowej torby i pozostawić ciasto na stole na pół godziny. Należy to zrobić, aby gluten puchł, a ciasto stało się posłuszne w pracy. Ciasto jest gotowe do robienia z niego produktów i smażenia ciast lub ciast. Podczas odpoczynku ciasta możesz przygotować nadzienie do ciast według smaku i pożądania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g