ciasto na paszteciki i tortille na suchej patelni

Szybkie ciasto na puszyste tortille, ciasta na suchej patelni. Istnieje wiele przepisów na ciasta na ciasta i ciasta. Zgodnie z tym przepisem na ciasto produkty są bujne i miękkie jak z ciasta drożdżowego, nie starzeją się przez długi czas, chociaż proces gotowania jest prosty i szybki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 69 % 33 g
224 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz zrobić słodkie ciasta lub ciasta deserowe z takiego ciasta, musisz dodać cukier w odpowiedniej ilości do liczby składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir do przygotowania ciasta lepiej jest używać niezbyt świeżego, lekko kwaśnego, można go wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, aby zaczął lekko kwaśny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, odbywa się to nie tylko w celu usunięcia obcych cząstek, które mogą dostać się do tego produktu (śmieci, nici i larwy owadów), ale także w celu nasycenia mąki tlenem, który sprawia, że mąka jest lżejsza, a produkty z niej bujne. Dodaj sodę i wymieszaj suche składniki. Nie trzeba gasić sody octem, kefir zawiera wystarczającą ilość kwasu do niezbędnej reakcji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jaja kurze do osobnej miski, dodaj sól, w razie potrzeby i odpowiednią ilość cukru (w razie potrzeby przygotuj słodkie ciasto z ciasta), wlej kefir o temperaturze pokojowej i olej roślinny. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera mieszamy składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płyn do miski z suchymi składnikami i zagniataj ciasto. W razie potrzeby dodaj przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Nadal zagniatamy ciasto rękami i należy to robić tak długo, jak to możliwe, aby gluten mógł uwolnić się z mąki, ciasto powinno stać się miękkie i przestać przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski, dokręcamy folią spożywczą lub po prostu ciasto można włożyć do plastikowej torby i pozostawić ciasto na stole na pół godziny. Należy to zrobić, aby gluten puchł, a ciasto stało się posłuszne w pracy. Ciasto jest gotowe do robienia z niego produktów i smażenia ciast lub ciast. Podczas odpoczynku ciasta możesz przygotować nadzienie do ciast według smaku i pożądania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy