skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy majonez prowansalski za pomocą miksera w 5 minut? Przygotuj produkty do przygotowania majonezu.
Krok 2:
Odetnij mały kawałek cytryny i wyciśnij z niego sok. Będziesz potrzebował trochę soku-maksymalnie łyżki stołowej, skup się na swoim smaku.
Krok 3:
W naczyniu, najlepiej o wysokich ścianach, rozbij jajko. Głównym warunkiem jest, aby żółtko pozostało nienaruszone, od tego zależy gęstość przyszłego majonezu. Dodaj sól, cukier i musztardę.
Krok 4:
Weź mikser lub blender i natychmiast z maksymalną prędkością zacznij ubijać jajko. Masa zacznie się rozjaśniać i zwiększać objętość. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut.
Krok 5:
Gdy masa jajeczna jest dobrze ubita, zacznij dodawać olej roślinny. Wlej go delikatnie, cienkim strumieniem, aktywnie pracując z mikserem. Nie dodawaj całego oleju na raz, majonez może nie zgęstnieć. Zobaczysz, jak stopniowo zaczyna się gęstnieć. Gdy skończy się olej roślinny, zacznij wlewać oliwę w ten sam sposób.
Krok 6:
Po dodaniu całego masła kontynuuj ubijanie majonezu jeszcze przez kilka minut, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeśli nagle masa pozostanie płynna, dodaj więcej oleju. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Zrobiłem to, zatrzymując mikser. Nie wylewaj wszystkiego na raz, możesz łatwo pomylić się z kwasem. Spróbuj też, czy jest wystarczająco dużo soli i przypraw. Majonez jest gotowy!
majonez okazał się bardzo smaczny, ale niezbyt gęsty. Myślę, że powinienem był wlać więcej oleju. Spotkałem się z przepisami w sieci, gdy do jednego jajka dodano 500 ml. w takiej ilości nie zaryzykuję dodania, ale możesz zwiększyć do 300 ml oleju.
nie używaj tylko oliwy z oliwek do robienia majonezu, może nadać sosowi gorycz.
aby urozmaicić smak majonezu, możesz dodać do niego czosnek, mielony czarny pieprz, paprykę lub suszone zioła.
pamiętaj, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc ma okres przydatności do spożycia nie dłuższy niż 4 dni. I najlepiej przygotować go dokładnie tak długo, jak jest to konieczne do jednego zastosowania.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g