ciasto z kapustą na kwaśnej śmietanie i kefirze

ciasta z galaretką są super szybkie i pyszne! Uwielbiam gotować ciasta z galaretką - ratują życie na każdą okazję! Pieczenie z kategorii najprostszych. Przepis na to ciasto jest dostępny, nie spowoduje żadnych trudności. Może być podawany jako obiad, kolacja, herbata lub jako danie główne. Pyszne i satysfakcjonujące!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 59 % 22 g
192 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do ciasta. Wcześniej wyjmij kefir, jajka i masło z lodówki, aby masło zmiękło, a kefir i jajka ogrzały się do temperatury pokojowej. Śmietana i kefir mogą mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że zawartość kalorii w wypiekach będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia weź świeżą białą kapustę, cebulę i olej do smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj jaja kurze. Jajka należy dokładnie umyć przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a wypieki są bardziej przewiewne i puszyste. Proszek do pieczenia wymieszaj wcześniej z niewielką ilością mąki, aby lepiej rozprowadzić na cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.). W takim przypadku nie jest konieczne gaszenie go octem, ponieważ kefir doskonale poradzi sobie z tym zadaniem. W kawałkach dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zmiękczone masło i śmietanę do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jego konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, gładka i bez grudek mąki. Ciasto jest gotowe. Pozostaw na około 20-30 minut, aby mąka uwolniła gluten. W tym czasie zrób nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej. Drobno posiekaj cebulę i wyślij na patelnię. Smażyć, ciągle mieszając, aż będzie półprzezroczysty. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, najpierw umyj cebulę i nóż zimną wodą. Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz kapustę z brązowych górnych liści. Wytnij główkę kapusty, weź potrzebną część, zawiń resztę w folię spożywczą i włóż do lodówki do przechowywania. Drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną tarką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kapustę na patelnię do cebuli i smaż do miękkości na małym ogniu, mieszając. Trochę ostudzić. Jeśli chcesz, dodaj mięso mielone – będzie smaczniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym. Wlać połowę ciasta. Równomiernie połóż na nim nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Włóż wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30-40 minut. Sprawdź gotowość pieczenia drewnianym szpikulcem. Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, przebij je w kilku miejscach szpikulcem, jeśli wyjdzie suche, to gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij formę do ciasta z piekarnika. Ostudź trochę, a następnie przenieś z formy na półmisek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Apetyczne, obfite ciasto jest gotowe. Smacznego!

________________________________________________________________

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej roślinny jest wystarczająco dobrze podgrzany na patelni. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy