skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto na podpłomyki. W głębokiej misce wymieszaj 250 gramów przesianej mąki pszennej najwyższej jakości (możesz przesiać dwa razy, aby uzyskać lepszy wynik), sól i szybko działające drożdże. Spróbuj użyć mąki, która nie unosi się, w przeciwnym razie ciasto nie wyjdzie - będzie się rozmazywać, nie będzie działać prawidłowo, a produkty z niego nie wyjdą. Będziesz także potrzebował około 50 gramów mąki na podpyl. Drożdże muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto nie wyrośnie.
Krok 2:
W małej żelaznej misce (lub patelni) podgrzej świeże mleko krowie do temperatury 50 stopni. Zdejmij z ognia i dodaj cukier i masło. Wymieszaj kilka razy, aby cukier się rozpuścił, a masło całkowicie się stopiło. Czekamy 5 minut, aż mleko ostygnie do temperatury 30 stopni. Aby upewnić się, że mleko nie jest gorące i nie zabije drożdży, spróbuj go palcem, ale lepiej specjalnym termometrem.
Krok 3:
W misce z mąką wlej ciepłą mieszankę mleka i jajko ubite widelcem lub trzepaczką (najlepiej domowe). Jajko jest wcześniej wyjmowane z lodówki, aby lekko ogrzało się do temperatury pokojowej. Aby to zrobić, możesz trzymać go przez krótki czas w ciepłej wodzie, ale nie w gorącej wodzie, aby nie pękła.
Krok 4:
Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką. Gdy wszystkie składniki zostaną wymieszane, a masa zacznie gęstnieć, rozłóż ciasto na stole roboczym posypanym mąką. Nadal będzie trochę lepki, tak powinno być.
Krok 5:
Dodając mąkę po drodze, zagniataj ciasto rękami w klasyczny sposób: zginając krawędzie na środku i naciskając z niewielkim wysiłkiem. Zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Jeden powinien być miękki i giętki, a nie ciasny. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto na podpłomyki jest gotowe. Przed dalszym użyciem ponownie zmiażdż ciasto i ugotuj pyszne bułeczki.
to ciasto tworzy puszyste bułeczki, gotowe do zaspokojenia głodu w ciągu kilku minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g