ciasto na bułki drożdżowe

ciasto na najlepsze bułeczki na herbatę. To ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, po prostu pozwól mu trochę się rozgrzać, nabrać siły, urosnąć i zwiększyć rozmiar. Z tej liczby produktów otrzymasz około 15 średniej wielkości pączków. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie i zgodnie z przepisem, wkrótce będziesz mógł cieszyć się niesamowitym wynikiem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 71 % 41 g
267 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto na podpłomyki. W głębokiej misce wymieszaj 250 gramów przesianej mąki pszennej najwyższej jakości (możesz przesiać dwa razy, aby uzyskać lepszy wynik), sól i szybko działające drożdże. Spróbuj użyć mąki, która nie unosi się, w przeciwnym razie ciasto nie wyjdzie - będzie się rozmazywać, nie będzie działać prawidłowo, a produkty z niego nie wyjdą. Będziesz także potrzebował około 50 gramów mąki na podpyl. Drożdże muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto nie wyrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej żelaznej misce (lub patelni) podgrzej świeże mleko krowie do temperatury 50 stopni. Zdejmij z ognia i dodaj cukier i masło. Wymieszaj kilka razy, aby cukier się rozpuścił, a masło całkowicie się stopiło. Czekamy 5 minut, aż mleko ostygnie do temperatury 30 stopni. Aby upewnić się, że mleko nie jest gorące i nie zabije drożdży, spróbuj go palcem, ale lepiej specjalnym termometrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z mąką wlej ciepłą mieszankę mleka i jajko ubite widelcem lub trzepaczką (najlepiej domowe). Jajko jest wcześniej wyjmowane z lodówki, aby lekko ogrzało się do temperatury pokojowej. Aby to zrobić, możesz trzymać go przez krótki czas w ciepłej wodzie, ale nie w gorącej wodzie, aby nie pękła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką. Gdy wszystkie składniki zostaną wymieszane, a masa zacznie gęstnieć, rozłóż ciasto na stole roboczym posypanym mąką. Nadal będzie trochę lepki, tak powinno być.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodając mąkę po drodze, zagniataj ciasto rękami w klasyczny sposób: zginając krawędzie na środku i naciskając z niewielkim wysiłkiem. Zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Jeden powinien być miękki i giętki, a nie ciasny. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto na podpłomyki jest gotowe. Przed dalszym użyciem ponownie zmiażdż ciasto i ugotuj pyszne bułeczki.

to ciasto tworzy puszyste bułeczki, gotowe do zaspokojenia głodu w ciągu kilku minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy