skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić maślane słodkie ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego wszystkie składniki. Kupując drożdże, spójrz na datę ważności. W razie potrzeby możesz użyć oleju roślinnego zarówno słonecznikowego, jak i oliwkowego.
Krok 2:
Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.
Krok 3:
W misce lub innym pojemniku połącz 1 łyżeczkę. cukier, 1 łyżeczka. mąka i suche drożdże. Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Wlej 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj, rozbijając grudki. Wszystkie niezbite grudki mogą następnie znaleźć się w cieście i trzeba je stamtąd wykuć. Dlatego lepiej zająć się tym z wyprzedzeniem. Pozostaw drożdże na 15 minut, aby aktywować. Na powierzchni powinna pojawić się bujna Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane.
Krok 5:
Do głębokiej miski wlej pozostałe mleko z patelni, dodaj jajko, pozostały cukier, miękkie masło, olej roślinny i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 6:
Wlej aktywowane drożdże.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę. Możesz dodać go w częściach, przesiać natychmiast do ciasta. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Ze względu na obfitość oleju szybko przestaje przylegać do rąk i bardzo szybko się ugniata.
Krok 9:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple. Po 50 minutach ciasto należy zagnieść i ponownie włożyć do wyrośnięcia.
Krok 10:
Następnie możesz pracować z testem. Z ciasta możesz rzeźbić bułki z nadzieniem lub bez, a także gotować duże ciasta otwarte lub zamknięte. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g