maślane słodkie ciasto drożdżowe

delikatne, miękkie, przewiewne, wykonane z prostych produktów, łatwe! Maślane słodkie ciasto drożdżowe okazuje się giętkie i posłuszne, przyjemnie się z nim pracuje. Nadaje się do absolutnie każdego wypieku ze słodkimi nadzieniami. Gotuj z niego ciasta, ciasta, ciasta, bułki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 61 % 38 g
325 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić maślane słodkie ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego wszystkie składniki. Kupując drożdże, spójrz na datę ważności. W razie potrzeby możesz użyć oleju roślinnego zarówno słonecznikowego, jak i oliwkowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce lub innym pojemniku połącz 1 łyżeczkę. cukier, 1 łyżeczka. mąka i suche drożdże. Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj, rozbijając grudki. Wszystkie niezbite grudki mogą następnie znaleźć się w cieście i trzeba je stamtąd wykuć. Dlatego lepiej zająć się tym z wyprzedzeniem. Pozostaw drożdże na 15 minut, aby aktywować. Na powierzchni powinna pojawić się bujna Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do głębokiej miski wlej pozostałe mleko z patelni, dodaj jajko, pozostały cukier, miękkie masło, olej roślinny i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej aktywowane drożdże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę. Możesz dodać go w częściach, przesiać natychmiast do ciasta. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Ze względu na obfitość oleju szybko przestaje przylegać do rąk i bardzo szybko się ugniata.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple. Po 50 minutach ciasto należy zagnieść i ponownie włożyć do wyrośnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie możesz pracować z testem. Z ciasta możesz rzeźbić bułki z nadzieniem lub bez, a także gotować duże ciasta otwarte lub zamknięte. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  W tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy