skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ryżowe? Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie użyłem białej mąki ryżowej ze zwykłego ryżu, jaja kurzego kategorii C1, rafinowanego oleju roślinnego. W razie potrzeby białą mąkę można zastąpić brązową mąką ryżową z brązowego ryżu.
Krok 2:
Najpierw przesiej mąkę ryżową przez sito do miski. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące ryżowej. Następnie dodaj granulowany cukier i sól do przesianej mąki i za pomocą trzepaczki lekko wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 3:
W małej misce ubij jajko kurze, wlej wodę o temperaturze pokojowej i ubij trzepaczką. Masa jajeczna powinna być jednorodna. Jak zagnieść ciasto ryżowe?
Krok 4:
Na środku przesianej mąki z solą i cukrem zrób wgłębienie, do którego wlej ubitą wodę jajeczną. Posmaruj ręce olejem roślinnym i zacznij mieszać składniki rękami. Na początku ciasto bardzo się rozpadnie, utworzą się pojedyncze grudki, ale musisz dalej ugniatać ciasto, smarując ręce olejem. Gdy ciasto jakoś się połączy, przenieś je na powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 15 minut. Ciasto powinno przestać się kruszyć.
Krok 5:
Z ciasta uformuj kulkę i kilkakrotnie owiń ją folią spożywczą. Przykryj zapakowane ciasto ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez 20 minut.
Krok 6:
W tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne i nabierze bardzo interesującej tekstury, którą widać na przekrojowym zdjęciu. Sama mąka ryżowa nadaje ciastu kruchość, tworząc taki wzór.
ciasto jest wystarczająco trudne do pracy. Postanowiłem zrobić z niego Japońskie pierogi gyoza. Nie będziesz w stanie rozwałkować dużej warstwy ciasta, ciasto pęka i pęka. Dlatego konieczne jest najpierw zwinąć ciasto w kiełbasę, a następnie podzielić tę kiełbasę na małe półfabrykaty. Połóż jeden przedmiot na folii spożywczej, przykryj go kolejną folią spożywczą i zwiń przedmiot z ciasta ryżowego za pomocą wałka do ciasta w okrąg na wierzchu folii. Usuń górną folię spożywczą, umieść nadzienie na środku koła ryżowego i połącz krawędzie koła dolną folią spożywczą. Jeśli ściśniesz krawędzie pierogów tylko rękami, ciasto pęknie.
nie będziesz w stanie pięknie uszczypnąć krawędzi, na przykład warkoczem. Całe "piękno" pęknie i pęknie.
nawiasem mówiąc, pamiętaj, aby przykryć wszystkie puste miejsca i uformowane pierogi folią, aby ciasto się nie zwietrzyło
aby ciasto było mniej kruche i łatwe w obróbce, radzę używać mąki ryżowej razem z mąką pszenną w stosunku 1:1.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g