skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników do ciasta na bułki. Ciasto przygotujemy w bezpieczny, dość szybki sposób. Nie wpłynie to jednak na jakość ciasta, będzie puszyste i przewiewne. Wszystkie składniki powinny być ciepłe, w temperaturze pokojowej. Roztop masło w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Połącz kefir z gorącą wodą, aby w rezultacie ciecz stała się ciepła.
Krok 2:
Rozpuszczamy drożdże w tym płynie, dodajemy cukier, sól, wbijamy jaja kurze. Wymieszaj masę.
Krok 3:
Wlej stopione masło. Możesz użyć dobrze zmiękczonego masła, po wymieszaniu składników całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Mąka pszenna musi być przesiana, lepiej to zrobić wielokrotnie. Wlej przesianą mąkę w częściach do mieszanki i zagniataj ciasto. Najpierw mieszamy ciasto łyżką lub jeszcze lepiej drewnianą szpatułką. Gdy stanie się to trudne, rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i kontynuuj wyrabianie ciasta. Nie musisz bać się dodawać mąki, jeśli wymaga tego ciasto, ciasto drożdżowe nie weźmie nadmiaru mąki.
Krok 5:
Ponadto producent i jakość mąki również wpływają na wyrabianie ciasta. Niektóre mąki mogą odejść więcej, niektóre mniej podczas wyrabiania ciasta z taką samą ilością innych składników. Ciasto powinno być dość gęste, ale miękkie w konsystencji. Nie musisz też bać się ugniatać ciasta. Uważa się, że ciasto drożdżowe w przeciwieństwie do innych lubi ręce, więc lepiej zrobić to dłużej, około 10 minut.
Krok 6:
Posmaruj ciasto olejem roślinnym na wierzchu, aby nie pokryło się suchą skórką. Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut. Jeśli nie ma ciepłego miejsca, możesz umieścić go w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Ciasto zwiększy swoją objętość około dwukrotnie, ugniatamy je i przechodzimy do formowania i pieczenia pysznych, bujnych i pachnących bułek. smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g