ciasto na bułeczki kefirowe

puszyste i miękkie ciasto kefirowe na pyszne bułeczki! Ciasto na bułki na kefirze okaże się bardziej bogate i przewiewne za pomocą drożdży. Bułki z takiego ciasta można piec bez nadzienia lub z nadzieniem, dowolne: słodkie, słone, z posypką, lukrem, orzechami lub suszonymi owocami. Najważniejsze jest, aby uzyskać pożądany rezultat – słodsze lub słone wypieki - odpowiednio zmienić ilość cukru lub soli w składzie składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 74 % 42 g
251 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników do ciasta na bułki. Ciasto przygotujemy w bezpieczny, dość szybki sposób. Nie wpłynie to jednak na jakość ciasta, będzie puszyste i przewiewne. Wszystkie składniki powinny być ciepłe, w temperaturze pokojowej. Roztop masło w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Połącz kefir z gorącą wodą, aby w rezultacie ciecz stała się ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuszczamy drożdże w tym płynie, dodajemy cukier, sól, wbijamy jaja kurze. Wymieszaj masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej stopione masło. Możesz użyć dobrze zmiękczonego masła, po wymieszaniu składników całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąka pszenna musi być przesiana, lepiej to zrobić wielokrotnie. Wlej przesianą mąkę w częściach do mieszanki i zagniataj ciasto. Najpierw mieszamy ciasto łyżką lub jeszcze lepiej drewnianą szpatułką. Gdy stanie się to trudne, rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i kontynuuj wyrabianie ciasta. Nie musisz bać się dodawać mąki, jeśli wymaga tego ciasto, ciasto drożdżowe nie weźmie nadmiaru mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponadto producent i jakość mąki również wpływają na wyrabianie ciasta. Niektóre mąki mogą odejść więcej, niektóre mniej podczas wyrabiania ciasta z taką samą ilością innych składników. Ciasto powinno być dość gęste, ale miękkie w konsystencji. Nie musisz też bać się ugniatać ciasta. Uważa się, że ciasto drożdżowe w przeciwieństwie do innych lubi ręce, więc lepiej zrobić to dłużej, około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ciasto olejem roślinnym na wierzchu, aby nie pokryło się suchą skórką. Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut. Jeśli nie ma ciepłego miejsca, możesz umieścić go w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Ciasto zwiększy swoją objętość około dwukrotnie, ugniatamy je i przechodzimy do formowania i pieczenia pysznych, bujnych i pachnących bułek. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy