skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie miękkiego ciasta pasztecikowego w piekarniku zacznij od przygotowania ciasta. Lekko podgrzej mleko, powinno być lekko ciepłe, niepalne. Lepiej jest wziąć mąkę pszenną najwyższej jakości.
Krok 2:
W wygodnym pojemniku połącz drożdże i ciepłe mleko. Dodaj cukier, aby pobudzić działanie drożdży. Wymieszaj, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
Krok 3:
Przesiej mąkę, nasyci ją powietrzem, a ciasto będzie łatwiejsze do wyrośnięcia. Możesz przesiać mąkę natychmiast do pojemnika.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Uzyskana masa ma konsystencję podobną do gęstej śmietany. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji na 1-1, 5 godziny. Czas będzie zależał od warunków temperaturowych i aktywności drożdży.
Krok 5:
Przygotuj niezbędne składniki do dalszego przygotowania ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 6:
Dobrze przesiej mąkę przez drobne sito.
Krok 7:
Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.
Krok 8:
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy, a na powierzchni pojawią się duże bąbelki, możesz zacząć wyrabiać ciasto.
Krok 9:
Biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło, weź przestronny, pojemny pojemnik do ugniatania. Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.
Krok 10:
Dodaj ciasto, które pasuje, wymieszaj.
Krok 11:
Wlej niepalne stopione masło, wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto. Uważaj na jego konsystencję. Mąka może wymagać więcej lub mniej, zależy to od jej właściwości.
Krok 14:
Zagnieść ciasto. Powinien być miękki, lekko przylegający do dłoni. Ciasto powinno zachować swój kształt, ale nie powinno być ciasne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Krok 15:
W tym czasie ciasto zwiększyło swoją objętość 2-2, 5 razy.
Krok 16:
Zmiażdż ciasto, aby usunąć nagromadzony dwutlenek węgla i wznowić fermentację. W takim przypadku możesz odkurzyć ręce mąką lub posmarować je olejem roślinnym, aby ciasto mniej się przykleiło. Pozostaw ciasto do wtórnego wyrośnięcia na 40 do 50 minut.
Krok 17:
Gdy ciasto osiągnie maksymalną objętość, ponownie je zmiażdż, układając ciasto na posypanym mąką stole. Następnie przejdź do cięcia.
Krok 18:
Nie musisz używać wałka do ciasta podczas formowania ciast. Ciasto można łatwo ugniatać rękami, okazuje się tak miękkie i giętkie. Miłego pieczenia!
ciasto gotowane na parze jest szczególnie odpowiednie do ciast gotowanych w piekarniku. Każde nadzienie, zarówno słodkie, jak i pikantne, wystarczy. Ciasto zawiera wystarczającą ilość muffinek, dzięki czemu wypieki z niego będą miękkie, bujne i smaczne.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
w przypadku tego przepisu wskazane jest stosowanie aktywnych suchych drożdży. Wyglądają jak koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może słabo rosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
należy również pamiętać, że suche drożdże mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g