miękkie ciasto drożdżowe w piekarniku

zaskakująco miękkie ciasto na puszyste pieczone placki. To ciasto drożdżowe jest przygotowywane w sposób ciastowaty. Czas fermentacji zajmie trochę więcej niż w przypadku zwykłego ciasta bez pary. Okazuje się, że ciasto jest zaskakująco miękkie i delikatne. Zrób wszystko zgodnie z przepisem, a puszyste, pyszne ciasta są gwarantowane.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 40 g
276 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie miękkiego ciasta pasztecikowego w piekarniku zacznij od przygotowania ciasta. Lekko podgrzej mleko, powinno być lekko ciepłe, niepalne. Lepiej jest wziąć mąkę pszenną najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wygodnym pojemniku połącz drożdże i ciepłe mleko. Dodaj cukier, aby pobudzić działanie drożdży. Wymieszaj, aby drożdże dobrze się rozpuściły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, nasyci ją powietrzem, a ciasto będzie łatwiejsze do wyrośnięcia. Możesz przesiać mąkę natychmiast do pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Uzyskana masa ma konsystencję podobną do gęstej śmietany. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji na 1-1, 5 godziny. Czas będzie zależał od warunków temperaturowych i aktywności drożdży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj niezbędne składniki do dalszego przygotowania ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze przesiej mąkę przez drobne sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy, a na powierzchni pojawią się duże bąbelki, możesz zacząć wyrabiać ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło, weź przestronny, pojemny pojemnik do ugniatania. Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciasto, które pasuje, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej niepalne stopione masło, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto. Uważaj na jego konsystencję. Mąka może wymagać więcej lub mniej, zależy to od jej właściwości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagnieść ciasto. Powinien być miękki, lekko przylegający do dłoni. Ciasto powinno zachować swój kształt, ale nie powinno być ciasne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tym czasie ciasto zwiększyło swoją objętość 2-2, 5 razy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zmiażdż ciasto, aby usunąć nagromadzony dwutlenek węgla i wznowić fermentację. W takim przypadku możesz odkurzyć ręce mąką lub posmarować je olejem roślinnym, aby ciasto mniej się przykleiło. Pozostaw ciasto do wtórnego wyrośnięcia na 40 do 50 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy ciasto osiągnie maksymalną objętość, ponownie je zmiażdż, układając ciasto na posypanym mąką stole. Następnie przejdź do cięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie musisz używać wałka do ciasta podczas formowania ciast. Ciasto można łatwo ugniatać rękami, okazuje się tak miękkie i giętkie. Miłego pieczenia!

ciasto gotowane na parze jest szczególnie odpowiednie do ciast gotowanych w piekarniku. Każde nadzienie, zarówno słodkie, jak i pikantne, wystarczy. Ciasto zawiera wystarczającą ilość muffinek, dzięki czemu wypieki z niego będą miękkie, bujne i smaczne.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
w przypadku tego przepisu wskazane jest stosowanie aktywnych suchych drożdży. Wyglądają jak koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może słabo rosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
należy również pamiętać, że suche drożdże mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy