Sos Ranch

pikantny, pikantny sos sałatkowy! Sos Ranch to najpopularniejszy sos sałatkowy w Ameryce. W lodówce każdego Amerykanina znajduje się słoik takiego domowego sosu, tam ta przyprawa jest wszędzie używana, dodawana do sałatek, rozprowadzana na kanapkach, maczana w niej warzywa. I nie bez powodu ten sos jest naprawdę bardzo smaczny, a samodzielne przygotowanie go pozwala wybrać proporcje składników, biorąc pod uwagę jego smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 67 % 16 g
węglowodany 21 % 5 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sos Ranch. Skład jest prosty, produkty dla niego zawsze znajdują się w każdym domu. Do bazy używa się śmietany, można ją zastąpić majonezem z maślanką. Do sosu dodaje się musztardę w proszku, czosnek, pieprz, sól, paprykę i zioła do smaku: cebulę, pietruszkę lub koperek. Interesujący jest smak sosu z dodatkiem gałązki bazylii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jako pikantne zioła do sosu Ranch użyj mieszanki szczypiorku, pietruszki i koperku. Dokładnie umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj pietruszkę i koperek nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę nożem. Aby uzyskać wyjątkowo przyjemne wykończenie, możesz dodać kilka liści bazylii. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych ziół, ale w pierwszej wersji SOS okaże się delikatniejszy i bardziej aromatyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem, zetrzyj lub przepuść przez prasę. Zamiast świeżego czosnku możesz użyć czosnku w proszku. Dodaj czosnek i szczyptę proszku musztardowego do bazy śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż śmietanę do miski, koniecznie gęstą. Oryginalny przepis częściej wykorzystuje maślankę i majonez. Maślanka to sfermentowany produkt mleczny o konsystencji podobnej do gęstego jogurtu. Maślankę można znaleźć w sklepie w postaci proszku, który należy rozcieńczyć wodą, aby uzyskać sos. Majonez najlepiej stosować o neutralnym smaku. Dodaj zioła, czosnek. Dodaj musztardę w proszku, sól, czarny pieprz, paprykę, aby zrównoważyć smak, dodaj trochę cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby nadać sosowi przyjemną kwaskowatość w smaku, dodaj do niego trochę soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny można użyć octu: balsamicznego, jabłkowego lub winnego. Wymieszaj masę. Pozwól mu trochę ostygnąć w lodówce i podawaj jako sos do sałatki lub na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy