kwaśna śmietana klasyczna gęsta śmietana do ciasta

Prosta i pyszna śmietana do wszelkiego rodzaju wypieków! Klasyczny krem jest świetny sam w sobie, a także podstawę fantazji można dodać do tego przepisu dowolne składniki według własnych upodobań. Sam podstawowy smak uzyskuje się z lekką kwaskowatością i doskonale harmonizuje ze słodkimi ciastami biszkoptowymi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 66 % 31 g
257 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną gęstą śmietanę? Aby przygotować pyszną śmietanę, potrzebujesz bardzo niewielu składników. To śmietana, cukier puder i odrobina waniliny dla smaku. Użyj śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Mniej tłusty w ogóle się nie rozbije i będzie płynny. Jeśli zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 25%, do kremu można dodać trochę zagęszczacza do śmietany. Ale śmietana o wyższej zawartości tłuszczu jest niezwykle ubijana do gęstości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miska i trzepaczka do ubijania śmietany i sama śmietana powinny być schłodzone. Umieść wymaganą ilość kwaśnej śmietany w misce. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%. Jak widać na zdjęciu, jest dość gruby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać śmietanę na niskich obrotach i stopniowo dodawaj cukier puder i szczyptę waniliny. Następnie włącz mikser na pełną moc. Początkowo będzie się wydawać, że śmietana stała się płynna. Ale przy maksymalnym ubijaniu wkrótce zacznie gęstnieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa śmietana jest bujna i stabilna. Jego gotowość zależy od tego, że nie rozprzestrzenia się po misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Taka śmietana doskonale nadaje się do warstwy ciasta biszkoptowego. Namoczyć trochę odrę w dowolnym syropie i ułożyć śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj zebrane ciasto kremem ze wszystkich stron i wstaw do lodówki na kilka godzin. Krem powinien stwardnieć i namoczyć ciasta. I możesz ozdobić ciasto takim kremem według własnego gustu. Gotuj z przyjemnością!

taka śmietana to świetna baza do każdego ciasta. Możesz użyć dowolnych herbatników-czekoladowych lub waniliowych. Ponadto do nadzienia można dodać dowolne owoce lub jagody-wiśnie, truskawki, banany, brzoskwinie.
a jeśli zmieszasz krem z owocami, możesz użyć go jako własnego deseru lub naleśników.
śmietana do śmietany powinna być świeża, bez widocznej, oddzielonej serwatki.
przygotowanie gęstej śmietany nie wymaga specjalnych umiejętności, ale nadal konieczne jest poznanie niektórych tajemnic.
postępując zgodnie ze wskazówkami, otrzymasz pyszną śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy