skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną gęstą śmietanę? Aby przygotować pyszną śmietanę, potrzebujesz bardzo niewielu składników. To śmietana, cukier puder i odrobina waniliny dla smaku. Użyj śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Mniej tłusty w ogóle się nie rozbije i będzie płynny. Jeśli zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 25%, do kremu można dodać trochę zagęszczacza do śmietany. Ale śmietana o wyższej zawartości tłuszczu jest niezwykle ubijana do gęstości.
Krok 2:
Miska i trzepaczka do ubijania śmietany i sama śmietana powinny być schłodzone. Umieść wymaganą ilość kwaśnej śmietany w misce. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%. Jak widać na zdjęciu, jest dość gruby.
Krok 3:
Zacznij ubijać śmietanę na niskich obrotach i stopniowo dodawaj cukier puder i szczyptę waniliny. Następnie włącz mikser na pełną moc. Początkowo będzie się wydawać, że śmietana stała się płynna. Ale przy maksymalnym ubijaniu wkrótce zacznie gęstnieć.
Krok 4:
Gotowa śmietana jest bujna i stabilna. Jego gotowość zależy od tego, że nie rozprzestrzenia się po misce.
Krok 5:
Taka śmietana doskonale nadaje się do warstwy ciasta biszkoptowego. Namoczyć trochę odrę w dowolnym syropie i ułożyć śmietaną.
Krok 6:
Posmaruj zebrane ciasto kremem ze wszystkich stron i wstaw do lodówki na kilka godzin. Krem powinien stwardnieć i namoczyć ciasta. I możesz ozdobić ciasto takim kremem według własnego gustu. Gotuj z przyjemnością!
taka śmietana to świetna baza do każdego ciasta. Możesz użyć dowolnych herbatników-czekoladowych lub waniliowych. Ponadto do nadzienia można dodać dowolne owoce lub jagody-wiśnie, truskawki, banany, brzoskwinie.
a jeśli zmieszasz krem z owocami, możesz użyć go jako własnego deseru lub naleśników.
śmietana do śmietany powinna być świeża, bez widocznej, oddzielonej serwatki.
przygotowanie gęstej śmietany nie wymaga specjalnych umiejętności, ale nadal konieczne jest poznanie niektórych tajemnic.
postępując zgodnie ze wskazówkami, otrzymasz pyszną śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g