maślane ciasto przaśne

lekki, przyjemny w pracy, miękki i bez drożdży! Przygotowanie maślanego ciasta przaśnego jest łatwe i szybkie. A jakie ciasto z niego wychodzi! Słodkie ciasta i ciasta, serniki, ciasteczka... Chcesz pikantną wersję? Wyeliminuj cukier. Stwórz wszystko, czego dusza zapragnie na pyszną herbatę!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 64 % 41 g
331 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić maślane ciasto przaśne? Przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu (10-20%). Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć kefir lub zastąpić część kwaśnej śmietany śmietaną lub mlekiem. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej do miękkiego, plastycznego stanu. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z sodą, przesiej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wygodnym pojemniku ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie. Możesz użyć trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż zmiękczone masło, dobrze wymieszaj trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę przesianą sodą. Wymieszaj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Uważaj na konsystencję ciasta, jeśli jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki. Ale nawet jeśli ciasto trochę przylega do dłoni, lepiej nie dodawać więcej mąki, aby nie było ciasne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagnieść ciasto. Powinien być miękki, giętki, elastyczny. Dlaczego nie możesz długo ugniatać przaśnego ciasta? Kwas mlekowy w kwaśnej śmietanie, wchodząc w interakcję z sodą, tworzy dwutlenek węgla, który po długim ugniataniu ulatnia się. W rezultacie wypieki będą gęste i ciasne. Dlatego szybkie ugniatanie jest ważnym niuansem, aby uzyskać udane ciasto. Ciasto należy schłodzić przed uformowaniem produktów. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z tego ciasta upiekłam ciasto ze śliwkami w kształcie d = 22 cm. Ciasto jest miękkie, bardzo smaczne. Miłego pieczenia!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

moim zdaniem najsmaczniejsze ciasto przaśne uzyskuje się na kwaśnej śmietanie. Nie wysycha nawet w wyniku długotrwałego pieczenia. W gotowych produktach ciasto jest delikatne, lekko kruche. Pieczenie nie starzeje się przez długi czas.

ze słodkiego przaśnego ciasta maślanego można również przygotować soczyście, rurki. Niesłodzona wersja nadaje się do kulebyaki, ciastek (z serem lub solonym), do ciasta zur balish.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy