skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić maślane ciasto przaśne? Przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu (10-20%). Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć kefir lub zastąpić część kwaśnej śmietany śmietaną lub mlekiem. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej do miękkiego, plastycznego stanu. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z sodą, przesiej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
W wygodnym pojemniku ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie. Możesz użyć trzepaczki.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krok 5:
Rozłóż zmiękczone masło, dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj mąkę przesianą sodą. Wymieszaj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Uważaj na konsystencję ciasta, jeśli jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki. Ale nawet jeśli ciasto trochę przylega do dłoni, lepiej nie dodawać więcej mąki, aby nie było ciasne.
Krok 7:
Szybko zagnieść ciasto. Powinien być miękki, giętki, elastyczny. Dlaczego nie możesz długo ugniatać przaśnego ciasta? Kwas mlekowy w kwaśnej śmietanie, wchodząc w interakcję z sodą, tworzy dwutlenek węgla, który po długim ugniataniu ulatnia się. W rezultacie wypieki będą gęste i ciasne. Dlatego szybkie ugniatanie jest ważnym niuansem, aby uzyskać udane ciasto. Ciasto należy schłodzić przed uformowaniem produktów. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
Z tego ciasta upiekłam ciasto ze śliwkami w kształcie d = 22 cm. Ciasto jest miękkie, bardzo smaczne. Miłego pieczenia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
moim zdaniem najsmaczniejsze ciasto przaśne uzyskuje się na kwaśnej śmietanie. Nie wysycha nawet w wyniku długotrwałego pieczenia. W gotowych produktach ciasto jest delikatne, lekko kruche. Pieczenie nie starzeje się przez długi czas.
ze słodkiego przaśnego ciasta maślanego można również przygotować soczyście, rurki. Niesłodzona wersja nadaje się do kulebyaki, ciastek (z serem lub solonym), do ciasta zur balish.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g