skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z kwaśnym mlekiem. Zsiadłe mleko może być zarówno świeże, jak i kwaśne. Weź zsiadłe mleko grubsze. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Zsiadłe mleko wlać do rondla i podgrzać. Jogurt, podobnie jak inne kwaśne mleko, należy odpowiednio podgrzać, aby serwatka się nie oddzieliła: 1. Podgrzewaj tylko na najwolniejszym ogniu na kuchence. Żadnych mikrofalówek! 2. Ciągle mieszaj zsiadłe mleko szpatułką lub łyżką. 3. Co minutę sprawdzaj, jak bardzo się nagrzewa. Jogurt powinien być ciepły, a nie gorący. Jeśli pojawiły się płatki, a serwatka oddzieliła się, zsiadłe mleko zostało przegrzane.
Krok 3:
Wlej trochę zsiadłego mleka do miski, dodaj cukier sól i suche drożdże.
Krok 4:
Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się aktywować, a na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są przeterminowane i nie warto z nimi dalej pracować. Ciasto nie wyrośnie.
Krok 5:
Gdy mieszanina drożdży jest zaparzona, w innej misce połącz pozostałe ciepłe zsiadłe mleko i jajka. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj część przesianej mąki (około 2/3) i mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Ciasto okaże się lepkie, ale płynne.
Krok 7:
Wlej mieszaninę drożdży, dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę.
Krok 8:
Dodaj pozostałą mąkę do ciasta i ponownie wymieszaj wszystko szpatułką. Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ciasto najpierw przylgnie do rąk, a następnie, gdy wyrabiasz i dodajesz mąkę, lepkość zmniejszy się. Ale nie musisz też całkowicie ubijać ciasta mąką. Lepiej dodać go po rozwałkowaniu kawałków ciasta na posypanej mąką powierzchni. Zajęło mi to dodatkowe około 50 g mąki.
Krok 9:
Jeśli zagniatałeś ciasto w małej misce, przenieś je do większego pojemnika, aby ciasto miało miejsce do wzrostu. Posypałem powierzchnię mąką, aby powierzchnia ciasta się nie zacierała. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 do 40 minut. W tym czasie jego objętość wzrośnie około 2 razy.
Krok 10:
Ciasto jest gotowe. Możesz z niego upiec ciasta. Z tej ilości ciasta uzyskuje się około 20 średnich pasztecików. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g