ciasto na zsiadłe mleko na paszteciki

przeczytaj uważnie przepis, a ciasto wyjdzie za pierwszym razem. Pyszne ciasto można zagnieść nie tylko na mleku lub kefirze, ale także na podstawie innych sfermentowanych produktów mlecznych: sfermentowanego mleka, jogurtu, jogurtu. Dziś nauczymy się gotować miękkie, delikatne ciasto na placki z kwaśnym mlekiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 76 % 35 g
196 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z kwaśnym mlekiem. Zsiadłe mleko może być zarówno świeże, jak i kwaśne. Weź zsiadłe mleko grubsze. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zsiadłe mleko wlać do rondla i podgrzać. Jogurt, podobnie jak inne kwaśne mleko, należy odpowiednio podgrzać, aby serwatka się nie oddzieliła: 1. Podgrzewaj tylko na najwolniejszym ogniu na kuchence. Żadnych mikrofalówek! 2. Ciągle mieszaj zsiadłe mleko szpatułką lub łyżką. 3. Co minutę sprawdzaj, jak bardzo się nagrzewa. Jogurt powinien być ciepły, a nie gorący. Jeśli pojawiły się płatki, a serwatka oddzieliła się, zsiadłe mleko zostało przegrzane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę zsiadłego mleka do miski, dodaj cukier sól i suche drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się aktywować, a na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są przeterminowane i nie warto z nimi dalej pracować. Ciasto nie wyrośnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina drożdży jest zaparzona, w innej misce połącz pozostałe ciepłe zsiadłe mleko i jajka. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj część przesianej mąki (około 2/3) i mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Ciasto okaże się lepkie, ale płynne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę drożdży, dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pozostałą mąkę do ciasta i ponownie wymieszaj wszystko szpatułką. Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ciasto najpierw przylgnie do rąk, a następnie, gdy wyrabiasz i dodajesz mąkę, lepkość zmniejszy się. Ale nie musisz też całkowicie ubijać ciasta mąką. Lepiej dodać go po rozwałkowaniu kawałków ciasta na posypanej mąką powierzchni. Zajęło mi to dodatkowe około 50 g mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli zagniatałeś ciasto w małej misce, przenieś je do większego pojemnika, aby ciasto miało miejsce do wzrostu. Posypałem powierzchnię mąką, aby powierzchnia ciasta się nie zacierała. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 do 40 minut. W tym czasie jego objętość wzrośnie około 2 razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest gotowe. Możesz z niego upiec ciasta. Z tej ilości ciasta uzyskuje się około 20 średnich pasztecików. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy