nadzienie cytrynowe

pachnące i jasne, na ciasta, bułki, ciasteczka i ciasto! Nadzienie cytrynowe jest przygotowywane po prostu, w pośpiechu. Efekt daje niesamowity! Ciasta lub desery z dodatkiem tworzą świąteczną atmosferę, okazują się czarująco smaczne i oryginalne! Cytrynowe wypieki na herbatę-to samo!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
143 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie cytrynowe do ciast? Przygotuj niezbędne składniki określone w przepisie. Wybierz cytryny bez uszkodzeń, w pełni dojrzałe i pachnące. Dobrze spłucz je pod bieżącą wodą za pomocą sztywnej szczotki. Zalej je wrzącą wodą, trzymaj w gorącej wodzie przez około 1 minutę. Dzięki temu skórka cytryny straci gorycz, będzie bardziej aromatyczna, a cytryny będą łatwiejsze do mycia. Osusz je ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytryny na dowolne kawałki. Kształt i rozmiar cięcia nie mają znaczenia, ponieważ w przyszłości zostaną zmielone na puree ziemniaczane. Ostrożnie usuń wszystkie do jednej kości! Ponieważ cytryny są bardzo drobno posiekane, nawet jedna mała kość może zepsuć całą porcję nadzienia. Dlatego z całą odpowiedzialnością podejmij ten ważny etap.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś pokrojone cytryny do miski blendera. Jeśli nie masz blendera, możesz przekręcić owoce w maszynce do mięsa. Dodaj granulowany cukier i zmiel wszystko na gładkie puree. Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj, aby skrobia dobrze się rozeszła. Zamiast skrobi kukurydzianej dopuszczalne jest stosowanie zwykłego ziemniaka. Skrobia jest potrzebna, aby nadzienie nie rozprzestrzeniało się i nie paliło. Pozostaw nadzienie na 30 minut, aby rozpuścić cały cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj gotowego nadzienia cytrynowego zgodnie ze swoimi kulinarnymi pomysłami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upiekłam takie cudowne tarte ciasto. Również nadzienie cytrynowe według tego przepisu jest idealne do robienia bułek, ciastek i innych wypieków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A jeśli nie dodajesz skrobi do startej cytryny z cukrem, możesz po prostu pić z nią herbatę). Smacznego!

opcjonalnie do nadzienia cytrynowego możesz dodać cukier waniliowy lub mielony cynamon na czubku łyżeczki. 

dzięki cukrowi, który działa jako środek konserwujący, takie nadzienie można przenieść do szklanego słoika i przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie. Dlatego takie nadzienie można zrobić z wyprzedzeniem lub w dniu pieczenia.

jeśli w przypadku samych cytryn nadzienie jest dla Ciebie zbyt kwaśne, weź jedną cytrynę i jedną pomarańczę. Zmiel w blenderze. Nadzienie pomarańczowo-cytrynowe będzie słodsze.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy