skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie sosu koperkowego jest bardzo proste.
liczba kopru jest podana w przybliżeniu. Używane są tylko gałązki choinki (bez łodyg). Potrzebuje tyle, aby drobno posiekany wystarczająco mocno wypełnił szklankę o pojemności 250 ml.
obierz czosnek(średnie ząbki). Jeśli lubisz ostrzejsze-6 goździków, mniej ostre-4 goździki. Dostosuj do swoich upodobań.
sól gruboziarnista do smaku.
olej można również wziąć z oliwek, ale wolę rafinowany roślinnie (bez zapachu).
sok z cytryny lepiej wziąć świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny.
w misce włóż koperek, posiekany czosnek, sól, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wlać olej. Dokładnie zmiel to wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, przenieś do wysterylizowanego słoika, szczelnie zamknij. Możesz przechowywać w chłodzie przez całą zimę, ale jestem pewien, że sos szybko zniknie. Możesz zrobić pojedynczą porcję zgodnie z zasadą "zrobiłem i zjadłem". Może być stosowany z mięsem, drobiem, rybami, jako sos do różnych sałatek
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g