sos koperkowy na zimę

ciekawy sos o wspaniałym smaku. Możesz zbierać na zimę. Pyszny i aromatyczny sos koperkowy nadaje każdemu daniu odrobinę świeżej zieleni, co jest szczególnie ważne zimą. Możesz zrobić pojedynczą porcję zgodnie z zasadą "zrobiłem i zjadłem".
PandaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 73 % 22 g
węglowodany 20 % 6 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowanie sosu koperkowego jest bardzo proste.
liczba kopru jest podana w przybliżeniu. Używane są tylko gałązki choinki (bez łodyg). Potrzebuje tyle, aby drobno posiekany wystarczająco mocno wypełnił szklankę o pojemności 250 ml.
obierz czosnek(średnie ząbki). Jeśli lubisz ostrzejsze-6 goździków, mniej ostre-4 goździki. Dostosuj do swoich upodobań.
sól gruboziarnista do smaku.
olej można również wziąć z oliwek, ale wolę rafinowany roślinnie (bez zapachu).
sok z cytryny lepiej wziąć świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny.
w misce włóż koperek, posiekany czosnek, sól, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wlać olej. Dokładnie zmiel to wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, przenieś do wysterylizowanego słoika, szczelnie zamknij. Możesz przechowywać w chłodzie przez całą zimę, ale jestem pewien, że sos szybko zniknie. Możesz zrobić pojedynczą porcję zgodnie z zasadą "zrobiłem i zjadłem". Może być stosowany z mięsem, drobiem, rybami, jako sos do różnych sałatek

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy