skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wiśnie bez pestek we własnym soku? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował cukru granulowanego i dojrzałych wiśni. Wiśnie najlepiej wziąć słodkie, późne, ciemne.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wiśnie, po drodze usuń wszystkie łodygi, liście, zepsute lub WĄTPLIWE wiśnie. Przenieś przygotowane wiśnie do durszlaka, aby szkło woda. Następnie najbardziej żmudny etap pracy-konieczne jest usunięcie nasion z każdej wiśni. Możesz użyć specjalnych urządzeń, których jest dużo, możesz wziąć słomkę do koktajlu, szpilkę lub spinkę do włosów.
Krok 3:
Podana liczba produktów wystarczy na około 4 półlitrowe słoiki. Dokładnie spłucz każdą sodą oczyszczoną, a następnie zalej wrzącą wodą. Napełnij słoiki do połowy pestkami wiśni, a następnie posyp połową granulowanego cukru. Następnie ponownie rozłóż resztki wiśni i ponownie napełnij cukrem. Pozostaw wiśnie na godzinę lub dwie.
Krok 4:
W dużym rondlu połóż mały kawałek tkaniny, umieść przygotowane słoiki z wiśniami i granulowanym cukrem. Napełnij garnek wodą tak, aby sięgał do "wieszaków" słoików, przykryj słoiki blaszanymi pokrywkami, którymi następnie te słoiki zostaną zakorkowane. Przykryj również patelnię pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszając ciepło, sterylizować słoiki przez 15-20 minut.
Krok 5:
Hermetycznie Zamknij gotowe wiśnie, Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w coś ciepłego. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Pozostaw słoiki tak, aż całkowicie ostygną, a następnie wyślij do przechowywania w ciemnym, suchym miejscu.
podczas sterylizacji mam tendencję do "opadania" wiśni, więc w trakcie tego procesu wkładam jeszcze trochę obranych wiśni, aby słoiki nie były w połowie puste.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g