krem z twarogu

delikatny i pyszny, prosty i szybki, na każdy biszkopt! Taki krem twarogowy jest idealny do układania ciasta lub napełniania ciast, takich jak kosz, eklery, babeczki. Możesz dodać do niego dowolne nadzienie jagodowe lub chipsy czekoladowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 49 % 23 g
węglowodany 40 % 19 g
301 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem z twarogu? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Śmietana do ubijania powinna być wysokotłuszczowa i dobrze schłodzona. Jeśli weźmiesz śmietanę o zawartości tłuszczu mniejszej niż 33 %, nie zostaną one ubite w śmietanie, a masa pozostanie płynna. Zawartość tłuszczu w twarogu nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że jest miękki i jednorodny. Aby to zrobić, możesz przetrzeć twaróg przez sito. Ilość cukru pudru można nieco zmienić według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twaróg jest suchy, dodaj do niego trochę śmietany z całości i rozgnieć łyżką, aby masa twarogowa stała się pastowata.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej pozostałą śmietanę do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier puder. możesz samodzielnie zrobić cukier puder, mieląc cukier w blenderze lub młynku do kawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wymieszaj wszystkie składniki na niskiej prędkości miksera, a następnie włącz maksymalną prędkość i ubij wszystko razem, aż uzyskasz puszystą, stabilną masę. Krem twarogowy jest dość gęsty i dobrze zachowuje swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj gotowego kremu do warstwowania ciast lub ciast. Będzie również bardzo smaczny jako deser, uzupełniony świeżymi jagodami. Ta ilość kremu wystarczyła mi do złożenia ciasta na 4 ciasta o średnicy 18 cm. Gotuj z przyjemnością!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

zamiast cukru można użyć słodzika.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy