ciasto bez drożdży na wodzie

proste i szybkie, na pyszne paszteciki z dowolnym nadzieniem! Takie ciasto na ciasta bez drożdży na wodzie przyjdzie na ratunek, gdy nie ma czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego z długim podejściem. Gotuje się szybko, tylko 30 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 70 % 39 g
258 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto pasztecikowe na wodzie bez drożdży? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. podgrzej wodę, aż będzie ciepła. Przesiana mąka sprawia, że gotowe ciasto jest bardziej przewiewne. Jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, weź wygodną, przestronną miskę i wlej do niej 2/3 mąki. Nie dodawaj całej mąki na raz, ponieważ jej ilość może się nieznacznie różnić od wskazanej. Zarezerwuj trochę mąki, aby jeszcze bardziej dostosować konsystencję gotowego ciasta. Dodaj sól i cukier do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na środku mąki zrób małe wgłębienie i rozbij jajka. Następnie wlej olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej ciepłą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na początku ugniatania wygodnie jest użyć drewnianej szpatułki. Stopniowo ciasto zbierze się w grudkę. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki i dalej zagniataj ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Uformuj go w kulkę, przykryj i pozostaw na 10-20 minut, aby trochę odpoczął.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte ciasto ugniataj jeszcze trochę i możesz zacząć robić ciasta. Weź dowolne nadzienie według własnego gustu. Ciasto pięknie się rzeźbi. Z gotowego ciasta uformuj małe placki i smaż je na małym ogniu ze wszystkich stron... lub piec w piekarniku!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy