krem do ciast waflowych ze skondensowanym mlekiem

Idealny do każdego ciasta! Nawet początkujący kucharz może przygotować krem do ciast waflowych ze skondensowanym mlekiem. Dzięki wątrobie okazuje się dość sycący. A gotowane mięso i masło sprawiają, że krem smakuje łagodniej i delikatniej.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 30 % 22 g
węglowodany 63 % 46 g
474 kcal
IG: 2 / 26 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem do ciast waflowych? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierając mleko skondensowane, przeczytaj uważnie, aby było z cukrem bez zbędnych dodatków, które zepsują smak. Weź masło o zawartości tłuszczu co najmniej 70%, mleko - co najmniej 3%. Każde kruche ciastko jest odpowiednie. Wziąłem smak roztopionego mleka. Miód można zastąpić płynnym dżemem bez dużych jagód i kawałków owoców. Wyjmij olej 1 godzinę przed gotowaniem z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż ciasteczka w dowolny sposób. Posiekałem nożem z robota kuchennego. Możesz użyć wałka do ciasta, maszynki do mięsa, blendera lub po prostu posiekać rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby masło się ubijało, musi być miękkie, ale nie może się rozprzestrzeniać. Aby masło szybciej zmiękło, można je pokroić na kawałki lub rozgnieść widelcem. Aby przygotować krem, weź miskę, w której wygodnie będzie ubić krem. Włóż do niego miękkie masło. Ubij trzepaczką lub mikserem, aż będzie puszysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód i ponownie ubij, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mleko skondensowane jest wystarczająco gęste i gęste. Aby ułatwić ubijanie, dodaj go w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinna uzyskać jednorodną masę powietrza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upewnij się, że w pokruszonych ciasteczkach nie pozostały żadne duże kawałki. Wlej go do pojemnika ze śmietaną. Ubij lub mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj mleko i ostudź, aż będzie ciepłe. Wlej go do śmietany i dokładnie ubij, aby mleko równomiernie rozprowadziło się po śmietanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy krem można natychmiast użyć.

krem okazuje się delikatny, umiarkowanie słodki i łatwy w obsłudze.

z uzyskanej ilości kremu nasmarowałem 6 arkuszy waflowych 15x20 cm, a każdy z nich miał około 3 łyżek stołowych.

jeśli wcześniej przygotowałeś krem, przenieś go do zakrytego pojemnika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 36 godzin. Godzinę przed użyciem wyjmij z lodówki i otwórz pokrywkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy