skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na śmietanie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 15-20%. Wyjmij śmietanę i jajka na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania z lodówki. Aby ciasto było bardziej udane, muszą mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej połowę mąki wskazanej w przepisie, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Zrób zagłębienie w mące.
Krok 4:
Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubić jajka. Ubij je cukrem lub solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do ubitych jajek i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj stopione masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Aby ciasto odniosło sukces, musisz dodać płyn do suchego, a nie odwrotnie. Wlej płynny składnik do zagłębienia w mące. Delikatnie zagnieść ciasto, dotykając tylko płynu i nie dodając mąki. W ten sposób mąka będzie stopniowo dodawana, a ciasto stanie się jednorodne. Ważne jest, aby dodać trochę mąki, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krok 8:
Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 9:
Ciasto powinno być bardzo delikatne. Zagnieść ciasto i odstawić, aby gluten dobrze się rozprowadził. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Z określonej liczby produktów uzyskuje się około 700 gramów gotowego ciasta. Ponieważ ciasto jest wystarczająco delikatne, może przykleić się do wałka i stołu po rozwałkowaniu, rozważ to i posyp je mąką. To ciasto smakuje trochę jak zwiewne ciasto francuskie.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g