kremowa mokra beza do dekoracji

marzysz o nauce dekorowania ciast? Spróbuj tego kremu! Bardzo szybki w przygotowaniu krem. Szczególnie przydatny dla tych, którzy nie mają miksera stojącego. Nawet początkujący poradzi sobie z takim przepisem, nie mówię już o tych, którzy czują się pewnie w branży kulinarnej.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 24 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić krem mokra beza do dekoracji. Bierzemy więc takie produkty: jajka, cukier i kwas cytrynowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddzielamy białka od żółtek, starając się, aby żółtka nie dostały się do białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj rondel z wodą i umieść go na kuchence. W tym czasie ubij białka z cukrem przez około 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Woda już się zagotowała, zmniejszamy ogień, woda powinna się stopniowo gotować. Kładziemy filiżankę na tym rondlu. I ubij teraz w łaźni wodnej. Uważaj na wrzącą wodę. Woda nie powinna dostać się do białek, a kubek nie powinien dotykać wody. Po 5 minutach dodaj kwas cytrynowy i kontynuuj ubijanie. Ubijamy tylko w łaźni wodnej przez 10 minut. Temperatura kremu powinna wynosić 63 stopnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 minutach wyjmujemy filiżankę na stół i kontynuujemy ubijanie bez pary.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj przez 4-5 minut, aby krem ostygł. Kiedy krem zacznie świecić i zwijać się na trzepaczkach, jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem możemy użyć po schłodzeniu do dekoracji ciast. Możesz również zrobić bezę lub kwiaty suszone w piekarniku z tego kremu. Aby to zrobić, połóż bezę na papierze i włóż do piekarnika na 90 minut w stu stopniach. Smacznego!

mokra beza odnosi się do rodzaju kremów białkowych lub bezy, jak się je nazywa w środowisku zawodowym, ale mimo wszystko jest trochę inna. W gotowaniu, jak wiadomo, bezy są tylko trzy-są to francuskie (białka są ubijane z cukrem i cukrem pudrem), włoskie (białka są warzone syropem) i szwajcarskie (białka są podgrzewane cukrem w łaźni wodnej, aż cukier się rozpuści, po czym są usuwane z łaźni wodnej i ubijane). Ale mokra beza jest czymś w rodzaju szwajcarskiej bezy, ale jest ubijana bezpośrednio w wannie. Taki krem jest błyszczący, elastyczny i stabilny. Nie płynie i doskonale zachowuje swój kształt, dzięki czemu można go z powodzeniem stosować do wyrównywania ciast i tworzenia wszelkiego rodzaju kompozycji kwiatowych i nieskomplikowanych kremowych kształtów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy