skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić krem mokra beza do dekoracji. Bierzemy więc takie produkty: jajka, cukier i kwas cytrynowy.
Krok 2:
Oddzielamy białka od żółtek, starając się, aby żółtka nie dostały się do białek.
Krok 3:
Przygotuj rondel z wodą i umieść go na kuchence. W tym czasie ubij białka z cukrem przez około 1 minutę.
Krok 4:
Woda już się zagotowała, zmniejszamy ogień, woda powinna się stopniowo gotować. Kładziemy filiżankę na tym rondlu. I ubij teraz w łaźni wodnej. Uważaj na wrzącą wodę. Woda nie powinna dostać się do białek, a kubek nie powinien dotykać wody. Po 5 minutach dodaj kwas cytrynowy i kontynuuj ubijanie. Ubijamy tylko w łaźni wodnej przez 10 minut. Temperatura kremu powinna wynosić 63 stopnie.
Krok 5:
Po 10 minutach wyjmujemy filiżankę na stół i kontynuujemy ubijanie bez pary.
Krok 6:
Ubijaj przez 4-5 minut, aby krem ostygł. Kiedy krem zacznie świecić i zwijać się na trzepaczkach, jest gotowy.
Krok 7:
Krem możemy użyć po schłodzeniu do dekoracji ciast. Możesz również zrobić bezę lub kwiaty suszone w piekarniku z tego kremu. Aby to zrobić, połóż bezę na papierze i włóż do piekarnika na 90 minut w stu stopniach. Smacznego!
mokra beza odnosi się do rodzaju kremów białkowych lub bezy, jak się je nazywa w środowisku zawodowym, ale mimo wszystko jest trochę inna. W gotowaniu, jak wiadomo, bezy są tylko trzy-są to francuskie (białka są ubijane z cukrem i cukrem pudrem), włoskie (białka są warzone syropem) i szwajcarskie (białka są podgrzewane cukrem w łaźni wodnej, aż cukier się rozpuści, po czym są usuwane z łaźni wodnej i ubijane). Ale mokra beza jest czymś w rodzaju szwajcarskiej bezy, ale jest ubijana bezpośrednio w wannie. Taki krem jest błyszczący, elastyczny i stabilny. Nie płynie i doskonale zachowuje swój kształt, dzięki czemu można go z powodzeniem stosować do wyrównywania ciast i tworzenia wszelkiego rodzaju kompozycji kwiatowych i nieskomplikowanych kremowych kształtów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g