skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na słodkie bułeczki na mleku? Przygotuj składniki. Ciasto przygotujemy na cieście, ale w szybki sposób. Dzięki tej metodzie okaże się szczególnie przewiewny i maślany. Przede wszystkim podgrzej mleko do 35 stopni. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej bardzo szybko, najważniejsze jest, aby nie przegrzewać mleka.
Krok 2:
Temperaturę mleka można nazwać odpowiednią, jeśli jego temperatura jest wygodna dla palca (wystarczy zanurzyć czysty palec w mleku). W szklance lub misce włóż łyżkę cukru i drożdży, zalej ciepłym mlekiem, aby suche składniki się rozpuściły. Wymieszaj i pozostaw pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut. Nie musisz niczego przykrywać od góry. Gdy tylko na cieście pojawi się Piankowa Czapka, drożdże zostały aktywowane i można z nimi pracować.
Krok 3:
W międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę pszenną. Jest więc lepiej nasycony tlenem, co przyczynia się do szybkiego wzrostu ciasta. Możesz wielokrotnie przesiewać. Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika.
Krok 4:
Wlej stopione ciepłe masło do jajek, dodaj jeszcze kilka łyżek cukru i łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki. Wlać ciasto, ponownie wymieszać.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej. Dodaj go w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości w składnikach. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Zagnieść ciasto łyżką lub drewnianą szpatułką w misce. Gdy stanie się to trudne, wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.
Krok 7:
Ciasto powinno być gładkie i posłuszne. Przenieś do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, zmiażdż je i pozwól mu ponownie wyrosnąć. Następnie ciasto jest gotowe. Możesz przejść do pieczenia bułek! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
to ciasto można nazwać uniwersalnym, zawsze okazuje się udane, dobrze rośnie, a bułki z takiego ciasta są bujne, miękkie, maślane i bardzo smaczne. Przepis na ciasto drożdżowe na mleku jest dość prosty, poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa. Produkty do przygotowania ciasta według tego przepisu zawsze znajdują się w każdym domu. Z takiego ciasta można upiec dowolne bułki, ze słodkim nadzieniem i bez nadzienia, z serem, z twarogiem, z polewą, z posypką, z makiem, z suszonymi owocami i orzechami. Kwestia gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g