ciasto na słodkie bułeczki drożdżowe na mleku

delikatny, przewiewny, maślany, dęty, prosty i łatwy! Ciasto na słodkie bułeczki drożdżowe na mleku okazuje się cudownie smaczne. Dobrze się podnosi, można z niego upiec dowolne bułki: proste, kręcone, z nadzieniami i wypełniaczami i bez nich.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 65 % 40 g
316 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe na słodkie bułeczki na mleku? Przygotuj składniki. Ciasto przygotujemy na cieście, ale w szybki sposób. Dzięki tej metodzie okaże się szczególnie przewiewny i maślany. Przede wszystkim podgrzej mleko do 35 stopni. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej bardzo szybko, najważniejsze jest, aby nie przegrzewać mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Temperaturę mleka można nazwać odpowiednią, jeśli jego temperatura jest wygodna dla palca (wystarczy zanurzyć czysty palec w mleku). W szklance lub misce włóż łyżkę cukru i drożdży, zalej ciepłym mlekiem, aby suche składniki się rozpuściły. Wymieszaj i pozostaw pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut. Nie musisz niczego przykrywać od góry. Gdy tylko na cieście pojawi się Piankowa Czapka, drożdże zostały aktywowane i można z nimi pracować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę pszenną. Jest więc lepiej nasycony tlenem, co przyczynia się do szybkiego wzrostu ciasta. Możesz wielokrotnie przesiewać. Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej stopione ciepłe masło do jajek, dodaj jeszcze kilka łyżek cukru i łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki. Wlać ciasto, ponownie wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej. Dodaj go w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości w składnikach. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto łyżką lub drewnianą szpatułką w misce. Gdy stanie się to trudne, wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być gładkie i posłuszne. Przenieś do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, zmiażdż je i pozwól mu ponownie wyrosnąć. Następnie ciasto jest gotowe. Możesz przejść do pieczenia bułek! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

to ciasto można nazwać uniwersalnym, zawsze okazuje się udane, dobrze rośnie, a bułki z takiego ciasta są bujne, miękkie, maślane i bardzo smaczne. Przepis na ciasto drożdżowe na mleku jest dość prosty, poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa. Produkty do przygotowania ciasta według tego przepisu zawsze znajdują się w każdym domu. Z takiego ciasta można upiec dowolne bułki, ze słodkim nadzieniem i bez nadzienia, z serem, z twarogiem, z polewą, z posypką, z makiem, z suszonymi owocami i orzechami. Kwestia gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy