krem z sera ricotta do ciasta

niezbędny krem do robienia ciast i ciast! Ostatnio bardzo popularne stały się kremy na bazie twarogu. I nie bez powodu! Są tak delikatne jak krem na bazie śmietany, ale nadal mają wyjątkowy, powiedziałbym nawet, wyrafinowany smak. Taki krem z powodzeniem uzupełni nie tylko wszelkie wypieki, ale także desery owocowe lub jagodowe. Najważniejsze, aby wiedzieć, jak prawidłowo go ugotować!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 43 % 18 g
274 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować krem, weź schłodzoną śmietanę o zawartości tłuszczu 33-35%. Wlej odpowiednią ilość śmietany do miski do ubijania. Zacznij ubijać z małą prędkością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W procesie ubijania z małą prędkością dodaj cukier puder do śmietany. Kontynuuj ubijanie na małych obrotach przez około minutę. W tym czasie cukier puder powinien rozpuścić się w śmietanie. Następnie włącz obroty na pełną moc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij śmietanę, aż będzie puszysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ser ricotta do bitej śmietany, który powinien mieć temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem kremu wyjmij ser z lodówki, aby miał czas na rozgrzanie. Taki ser lepiej wtrąca się w śmietanę, a konsystencja kremu będzie bardziej jednolita i bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wmieszaj ser do śmietany, aż będzie gładki. Gotowy krem powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem serowy ricotta jest gotowy! Użyj go do warstwowania ciast.

aby wzmocnić kremowy smak, ricotta jest bardzo często uzupełniana śmietaną. Najczęściej odbywa się to w stosunku 1:1. Aby krem był stabilny i stabilny, krem musi być wystarczająco tłusty. Zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 33%. A przed ubijaniem należy je schłodzić w temperaturze 2-3 stopni w lodówce.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

gotowy krem doskonale nadaje się do napełniania ciast i ciast. Mogą zrobić piękne kremowe czapki na babeczkach. A także ten krem świetnie wygląda w otwartych ciastach z ciastami miodowymi.
smak gotowego kremu można urozmaicić puree z jagód. Aby to zrobić, po prostu delikatnie wymieszaj z kremem, na przykład puree z malin lub jagód. A kolor kremu można całkowicie zmienić za pomocą barwników spożywczych.
jeśli masz kulinarną wyobraźnię, za pomocą tego kremu możesz tworzyć różne arcydzieła cukiernicze. Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy