skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować krem, weź schłodzoną śmietanę o zawartości tłuszczu 33-35%. Wlej odpowiednią ilość śmietany do miski do ubijania. Zacznij ubijać z małą prędkością.
Krok 2:
W procesie ubijania z małą prędkością dodaj cukier puder do śmietany. Kontynuuj ubijanie na małych obrotach przez około minutę. W tym czasie cukier puder powinien rozpuścić się w śmietanie. Następnie włącz obroty na pełną moc.
Krok 3:
Ubij śmietanę, aż będzie puszysta.
Krok 4:
Dodaj ser ricotta do bitej śmietany, który powinien mieć temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem kremu wyjmij ser z lodówki, aby miał czas na rozgrzanie. Taki ser lepiej wtrąca się w śmietanę, a konsystencja kremu będzie bardziej jednolita i bez grudek.
Krok 5:
Wmieszaj ser do śmietany, aż będzie gładki. Gotowy krem powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję.
Krok 6:
Krem serowy ricotta jest gotowy! Użyj go do warstwowania ciast.
aby wzmocnić kremowy smak, ricotta jest bardzo często uzupełniana śmietaną. Najczęściej odbywa się to w stosunku 1:1. Aby krem był stabilny i stabilny, krem musi być wystarczająco tłusty. Zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 33%. A przed ubijaniem należy je schłodzić w temperaturze 2-3 stopni w lodówce.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
gotowy krem doskonale nadaje się do napełniania ciast i ciast. Mogą zrobić piękne kremowe czapki na babeczkach. A także ten krem świetnie wygląda w otwartych ciastach z ciastami miodowymi.
smak gotowego kremu można urozmaicić puree z jagód. Aby to zrobić, po prostu delikatnie wymieszaj z kremem, na przykład puree z malin lub jagód. A kolor kremu można całkowicie zmienić za pomocą barwników spożywczych.
jeśli masz kulinarną wyobraźnię, za pomocą tego kremu możesz tworzyć różne arcydzieła cukiernicze. Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g